Cum sa vezi daca cineva a cautat pe dispozitivele tale

Cum sa vezi daca cineva a cautat pe dispozitivele tale

Avand atatea date sensibile pe telefoanele si laptopurile noastre, este logic sa nu dorim vizitatori nedoriti sa se uite. De aceea este esential sa luati cateva masuri de siguranta. Dar s-ar putea sa fi lasat garda jos, iar acum crezi ca cineva a petrecut cateva minute cu hardware-ul tau. 

Puteti efectua cu usurinta cateva verificari de baza pentru a va ajuta sa va dati seama daca ati fost victima unui intrus. Aceste diagnostice nu vor oferi neaparat dovezi definitive, dar va pot oferi o idee destul de buna daca cineva a derulat acolo unde nu ar fi trebuit.

(Apropo, daca doriti sa imprumutati telefonul oamenilor din cand in cand, exista modalitati de a face acest lucru in siguranta).

Verificarea smartphone-ului

Aplicatiile nu se pot ascunde pe smartphone-uri. Daca cineva a instalat o aplicatie suplimentara pe dispozitivul dvs. portabil, o veti putea vedea in lista principala. Pe Android, deschideti Setari si alegeti Aplicatii , apoi Vezi toate aplicatiile . Pe iOS, deschideti Setari si derulati in jos pentru a vedea tot ce este instalat.

Puteti sa va uitati in mod special la aplicatiile instalate recent, dar numai pe iPhone. Derulati la ecranul Biblioteca de aplicatii (va fi in dreapta tuturor ecranelor dvs. de start) si veti vedea ca exista o fereastra Adaugate recent care arata ultimele aplicatii instalate.

Daca ati configurat inregistrarea activitatii pe web si in aplicatii pentru contul dvs. Google, aceasta va arata ce s-a intamplat pe orice dispozitiv Android conectat la ID-ul dvs. Google si pe orice aplicatie Google la care sunteti conectat pe dispozitivele iOS. Accesati pagina Activitatea mea pe Google de pe web pentru a configura aceasta functie si pentru a vedea ce aplicatii ar fi folosit un intrus sau ce site-uri web ar fi vizitat.

Nu uitati ca cele mai recente versiuni de Android si iOS pastreaza, de asemenea, jurnalele locale ale activitatii dispozitivului, daca ati activat functia. Alegeti Bunastare digitala si control parental din Setarile Android sau Timpul ecranului din Setarile iOS. Acolo, puteti cerceta pentru a vedea ce aplicatii au fost utilizate in ultimele 24 de ore sau in ultimele zile - daca exista aplicatii pe care nu va amintiti ca le-ati folosit, ar putea fi un semn ca altcineva a fost pe telefonul dvs.

Cum sa te protejezi de hotii de iPhone care te blocheaza pe propriul tau dispozitiv Te-ar putea interesa si: Cum sa te protejezi de hotii de iPhone care te blocheaza pe propriul tau dispozitiv

Apoi exista jurnalele de activitate din cadrul aplicatiilor individuale, iar browserul dvs. web mobil este un bun exemplu. Deschideti Chrome pentru Android, atingeti cele trei puncte (dreapta sus), apoi alegeti Istoric pentru a vedea paginile web vizualizate recent. In Safari pe iOS, deschideti orice fila, atingeti pictograma carte , apoi apasati pictograma ceas pentru a deschide istoricul browserului.

Daca sunteti un utilizator Android, un alt loc util de verificat este istoricul notificarilor. Din Setari, atingeti Notificari , apoi Istoricul notificarilor pentru a vedea alertele care au venit recent. Este posibil ca, daca un oaspete nedorit a fost pe telefonul tau, sa fie cateva urme ale a ceea ce a facut aici.

Indiferent de sistemul dvs. de operare, aveti si multe alte optiuni - deschideti aplicatia de galerie a telefonului pentru a vedea fotografiile facute recent, de exemplu, sau deschideti clientul de e-mail si comutati la dosarul articole trimise pentru a verifica daca au fost trimise mesaje. in numele tau. Aplicatii precum YouTube si Netflix va permit sa priviti inapoi si la ceea ce ati vizionat recent.

Aceste verificari, desigur, nu va ofera cu adevarat garantii. De exemplu, cineva ar putea trimite un mesaj pe telefonul dvs. si apoi sa se intoarca si sa-l sterga inainte de a avea ocazia sa verificati. Dar s-ar putea sa apara cateva indicii de activitate suspecta.

Verificarea laptopului

Verificarea laptopului pentru activitatea recenta este similara cu procesul pe care tocmai l-am descris pentru telefonul dvs. Privirea aplicatiilor instalate este un inceput bun: pe Windows, deschideti Aplicatii din Setari si mergeti la ecranul Aplicatii si functii . Puteti sorta lista de aplicatii dupa data instalarii pentru a vedea daca ceva necunoscut a fost adaugat pe computer.

Pe macOS, mergeti la folderul Aplicatii din Finder. Aici puteti grupa aplicatiile instalate dupa data facand clic pe Vizualizare , Sortare dupa si Data adaugata . Exista, de asemenea, Screen Time pe un Mac, care functioneaza la fel ca pe un iPhone sau iPad. Deschideti meniul Apple , apoi alegeti System Preferences si Screen Time pentru a vedea ce programe au fost deschise recent.

Cum se instalezi aplicatii pe iPhone X Te-ar putea interesa si: Cum se instalezi aplicatii pe iPhone X

Cautati inapoi in istoricul browserului dvs. web poate dezvalui activitate pe laptop despre care nu stiati. In Chrome, de exemplu, puteti da clic pe cele trei puncte (dreapta sus) , apoi pe Istoric pentru a-l vedea. In Safari, alegeti Istoric , apoi Afisati tot istoricul . Orice alt browser pe care dvs. sau altcineva l-ati fi folosit va avea o functie de istoric similara, care nu ar trebui sa fie greu de gasit.

Orice activitate legata de aplicatiile Google, de la cautare la Gmail, va fi conectata pe pagina Activitatea mea pe Google din contul dvs. Este la indemana daca folositi mult aplicatiile Google in browserul dvs. web.

O alta idee este sa verificati lista fisierelor editate recent, care ar putea dezvalui activitate neautorizata. Pe Windows, tastati „run” in caseta de cautare din bara de activitati, alegeti aplicatia Run si rulati comanda „recent” - va aparea o lista de fisiere editate recent. Este putin mai usor in macOS, deoarece puteti doar sa faceti clic pe linkul Recente din Finder.

De asemenea, merita sa va scufundati in aplicatii individuale pentru a vedea ce puteti descoperi despre activitatile recente. De exemplu, programele de editare a imaginilor, procesoarele de text si multe alte aplicatii vor avea o lista de fisiere deschise recent, pe care le puteti verifica. In Excel pentru Windows, de exemplu, accesati Fisier , Deschidere si Recent . Alte programe vor avea ceva similar.

Amintiti-va ca multe site-uri web si aplicatii web va vor oferi si o defalcare personalizata a istoricului dvs. recent. Puteti sa va afisati foarte usor istoricul YouTube sau istoricul Netflix si sa verificati daca exista miscari necunoscute.

Daca altcineva decat dvs. acceseaza computerul dvs., cu siguranta exista modalitati prin care acesta poate ocoli verificarile pe care le-am mentionat. In primul rand, navigarea pe web intr-un mod incognito sau privat, astfel incat sa nu apara in istoricul dvs., este o optiune usoara pe care majoritatea oamenilor o cunosc. Tineti cont de acest lucru si tratati aceste verificari ca indicii utile, mai degraba decat dovezi concludente ca laptopul dvs. a fost sau nu accesat.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa vezi daca cineva a cautat pe dispozitivele tale

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket