Sunt 10 minute de meditatie pe zi suficiente pentru a te simti mai bine?

 Anterior am practicat scanarea corpului si yoga constienta. Dar, spre deosebire de practicile anterioare, aceasta pare sa ne provoace mai mult disconfort.

Incepem sa simtim disconfortul posturii, nu este foarte firesc sa stai cu picioarele incrucisate perioade lungi de timp, si mintea se plange: fenomenele pe care le-am trait anterior ocazional in celelalte practici se manifesta mai accentuat acum.

Ne aflam intr-un context de grup, asa ca impulsul nostru de a dezarma rapid pozitia si de a aduce o usurare imediata corpului si mintii, nu este atat de simplu.

Ce se intampla cu noi? Ca ajungem la adevarata limita a muncii: cea a celei mai grele rezistente si conditionari ale noastre. Acolo incepe marea provocare!

Cele 10 minute pe zi sunt mai bune decat nimic, dar nu suficiente. 

O mare minciuna se instaleaza in societatea noastra cu privire la practicile meditative. Ei bine, jumatate minciuna am putea inmuia. Care? Acela care cu doar 10 sau 15 minute pe zi poti realiza schimbari semnificative la nivel cerebral si vital in general. Mi-as fi dorit sa fie asa!

Am spus ca am putea inmuia acest mit in sensul ca desigur, este adevarat ca e bine sa exersezi 10 minute pe zi, este mult mai bine decat nimic si unele studii spun ca neuronii din unele zone par sa se „trezeasca” cu aceasta practica. Dar realitatea este ca foarte curand corpurile si mintile noastre se obisnuiesc cu aceasta perioada de 10 minute si schimbarile mai profunde nu apar .

Daca chiar vrei sa faci schimbari semnificative prin practici contemplative, ar trebui sa -ti sufleci manecile si sa incepi sa te gandesti la un plan de lucru cu un ghid competent si sa-ti asumi nevoia de a te confrunta cu experiente oarecum „neplacute”. Este ca: daca nu ne atingem limitele, nu le putem rula!

In 10 minute abia incepem sa simtim ca mintea ne rataceste. Si incepe sa-l stabilizezi. Cand aceasta sarcina este in pregatire, o intrerupem. Cum ar putea fi benefic?

Mintea maimutei si cum sa o imblanzesti

Neurostiinta ne ofera cea mai puternica baza stiintifica pentru intelegerea a ceea ce se intampla de obicei in mintea noastra prin conceptul de retea neuronala implicita.

Cele mai bune idei de cadouri pentru persoane din familie Te-ar putea interesa si: Cele mai bune idei de cadouri pentru persoane din familie

Reteaua neuronala implicita (RND) este un ansamblu de regiuni ale creierului care colaboreaza intre ele si care ar putea fi responsabile pentru o mare parte a activitatii desfasurate in timp ce mintea se afla in acea stare de anumita odihna pe care o experimenteaza uneori, fara activitate specifica (o sarcina).

Aceasta retea arata ca creierul nu tace si nu face nimic atunci cand nu este implicat in activitati constiente. Probabil, emite semnale de sincronizare pentru a coordona activitatea dintre aceste regiuni, ceea ce ar asigura ca acestea sunt gata sa reactioneze intr-un mod concertat la stimulii care ar putea aparea in cele din urma.

In acest sens, cea mai mare parte a activitatii globale (intre 60 si 80% din toata energia folosita de creier) este afisata in circuite care nu au nicio legatura cu evenimentele externe. Acest lucru ar explica de ce mintea noastra nu se opreste si se misca ca „o maimuta nelinistita” .

S-a studiat ca la persoanele cu anxietate si depresie, RND este mai activ decat la alte persoane, generand mai multe continuturi si stari emotionale.

Din fericire, cei care practica mindfulness pentru o perioada incep sa limiteze expansiunea vorace a RND, de parca practica reduce volumul acestei retele neuronale. Unele studii afirma acest lucru si, de asemenea, concluzioneaza ca are de-a face cu o inchidere a unei zone numita cortex cingulat posterior , unde sunt procesate experientele autobiografice care alimenteaza RND.

Pentru a vedea schimbari reale, sunt necesare practici continue si prelungite in timp. 

Asa cum este, 10 minute de practica abia daca ne pun in legatura cu mintea noastra ratacitoare. Trebuie sa ramanem si sa incepem sa lucram cu orice apare , mentinand in liniste atitudinea noastra contemplativa.

Un concept interesant de explorat in acest sens este sankara , din budismul Theravada.

Sankara inseamna „formatii” sau „orice s-a reunit” in pali, limba lui Buddha. Se refera la acele continuturi reactive ale mintii care apar in fiecare moment in noi, mai ales atunci cand meditam.

Recomandari cadouri sexshop pentru femei si barbati Te-ar putea interesa si: Recomandari cadouri sexshop pentru femei si barbati

Originea sa are de-a face cu comportamentele de atasament sau respingere pe care le-am experimentat si care sunt inregistrate in mintea si corpul nostru si revin in mod repetat in anumite momente.

Unele sankara sunt din plictiseala, altele din furie, altele din angoasa sau anxietate. Unele sunt subtile, foarte moi, dar altele sunt mai puternice, mai intense si pot fi exprimate si in emotii puternice, cum ar fi furia, angoasa si nelinistea . Acestea sunt cele care apar atunci cand stam mult timp!

Aceasta este ceea ce ni se poate intampla in prima noastra retragere de meditatie in care suntem invitati sa meditam cateva ore la rand. Este foarte probabil ca la un moment dat sa apara senzatii intense, inconfortabile sau neplacute cu o corelatie fizica (caldura, frig, umiditate, uscaciune, tensiuni puternice, vibratii etc.): atunci marile sankara se exprima cu mare forta. .

Conform invataturilor maestrului Goenka, din traditia Vipassana, atitudinea de equanimitate si nejudecata pe care o asumam in fata aparitiei acestor formatiuni in timp ce meditam faciliteaza eliberarea lor. Se „lichefiaza” incetul cu incetul in fata acestei observatii neutre si constiente.

Desigur, acest lucru presupune practici continue si prelungite in timp . Este, astfel, un proces de vindecare mentala care necesita multa rabdare si incredere in noi.

Un curs Vipassana de 10 zile este o oportunitate importanta de curatare a sankara. Aceste cursuri sunt cu meditatie profunda si sustinuta.

In cazul meu, in a treia zi a izbucnit un proces dificil si dureros de autoobservare si eram pe cale sa parasesc locul. Ma simteam coplesita de epuizare si emotii negative si doar sprijinul ghidului meu de la acea vreme m-a ajutat sa renunt la ideea mea de a renunta la practica intensiva.

S-a dovedit atunci, spre surprinderea mea, ca ziua a patra a fost diferita si incetul cu incetul m-am adaptat din ce in ce mai mult si am devenit mai puternica, incheind ziua a zecea cu fata buna si multumita de experienta mea .

Zece minute sunt bune, dar prea limitate pentru a face schimbari reale. Mai mult de 30 si chiar 45 de minute sunt adesea necesare pentru a cultiva o minte mai uniforma si mai plina de compasiune. 


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Sunt 10 minute de meditatie pe zi suficiente pentru a te simti mai bine?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket