4 sfaturi utile pentru a avea grija de gazonul tau

4 sfaturi utile pentru a avea grija de gazonul tau

Unul dintre elementele gradinii care se remarca cel mai mult este gazonul : chiar si oamenii neexperimentati, de fapt, uneori admira un gazon bine intretinut chiar mai mult decat plantele si copacii prezenti si este de netagaduit ca mersul pe un covor verde este o placere pentru oricine.

Pentru a obtine un astfel de rezultat, mai ales atunci cand iti doresti un gazon preponderent monovarietal si lipsit de buruieni, este necesar sa il ingrijesti cu o serie de precautii pe parcursul anului.

1. Tuns

Tunsul regulat este important, deoarece ingroasa gazonul. In ceea ce priveste tehnica de taiere, este indicat sa taiati iarba putin si des, mai degraba decat toata o data. La fiecare taiere, schimbati modelul si directia taieturii, altfel tija va fi impinsa intotdeauna in aceeasi directie. Pentru fiecare taietura, este o idee buna sa scurtati tulpina cu jumatate sau doua treimi, pana la aproximativ 5 centimetri. La mijlocul verii este posibil sa lasati iarba putin mai sus, deoarece este mai capabila sa reziste perioadelor de seceta.

2. Fertilizarea

Taierea ierbii elimina hrana din gazon: pentru a obtine o crestere maxima, aceasta hrana trebuie returnata. Prin urmare, de la inceputul primaverii, este necesara fertilizarea gazonului la fiecare patru pana la cinci saptamani. Substantele necesare sunt azotul, potasiul si fosforul, din acest motiv existand pe piata amestecuri de ingrasaminte specifice pentru gazon. Cantitatile de ingrasamant ce trebuie utilizate sunt indicate detaliat pe ambalaje.

Ce valoare are casa ta pentru tine? Te-ar putea interesa si: Ce valoare are casa ta pentru tine?

3. Irigare

Daca vrei un gazon verde si luxuriant toata vara, udarea este esentiala, iar frecventa udarii variaza in functie de temperatura si umiditate. Gazonul are nevoie de udare atunci cand capata o culoare albastru-gri si frunzele mai vechi ale plantei incep sa se ofileasca. Daca ati semanat un gazon nou, acesta va trebui udat o data pe zi, pentru ca semintele sa poata germina.

In zilele noastre, este posibil sa va udati gazonul cu un efort minim. Este, de fapt, posibila irigarea gradinii manual sau automat (partial sau total). Daca se doreste, aspersoarele inteligente, controlate de computer si sistemele automate se pot ocupa de tot - doar programati si plasati-le.

5. Scarificare si aerare

Radacinile au nevoie de aer pentru a creste si a respira. Adesea, solul gazonului nu este suficient de nisipos pentru ca radacinile sa aiba aerul necesar si acest lucru ingreuneaza cresterea. Folosind o simpla furca, puteti face gauri in gazon si le puteti umple cu nisip aspru. Acest lucru permite apei de suprafata sa curga adanc, oferind in acelasi timp oxigen radacinilor. Este posibila scarificarea gazonului pentru a elimina radacinile moarte si alte resturi: indepartarea turbei serveste, de fapt, pentru a da respiratie partilor inferioare ale ierbii, ajutand tulpinile sa creasca mai bine.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 4 sfaturi utile pentru a avea grija de gazonul tau

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket