Din cauza inteligentei artificiale, locurile de munca de birou sunt acum mai expuse riscului

Din cauza inteligentei artificiale, locurile de munca de birou sunt acum mai expuse riscului

Muncitorii americani care si-au schimbat cariera de automatizare in ultimele decenii au fost in mare parte mai putin educati, in special barbatii care lucreaza in productie.

Dar noul tip de automatizare - sistemele de inteligenta artificiala numite modele de limbaj mari, cum ar fi ChatGPT si Google Bard - schimba asta. Aceste instrumente pot procesa si sintetiza rapid informatii si pot genera continut nou. Joburile cele mai expuse automatizarii acum sunt locurile de munca de birou, cele care necesita mai multe abilitati cognitive, creativitate si niveluri ridicate de educatie. Lucratorii afectati sunt mai probabil sa fie bine platiti si putin mai probabil sa fie femei, au descoperit o varietate de cercetari.

„Este surprins pe majoritatea oamenilor, inclusiv pe mine”, a spus Erik Brynjolfsson, profesor la Institutul Stanford pentru Inteligenta Inteligenta Centrata pe Uman, care a prezis ca creativitatea si abilitatile tehnologice ii vor izola pe oameni de efectele automatizarii. „Pentru a fi brutal de sincer, aveam o ierarhie a lucrurilor pe care tehnologia le putea face si ne simteam confortabil sa spunem ca lucruri precum munca creativa, munca profesionala, inteligenta emotionala ar fi greu de facut pentru masini. Acum toate acestea au fost rasturnate.”

O serie de noi cercetari au analizat sarcinile lucratorilor americani, folosind baza de date O*Net a Departamentului Muncii si au emis ipoteza care dintre ele ar putea fi modele mari de limbaj. S-a descoperit ca aceste modele ar putea ajuta in mod semnificativ la sarcini intr-o cincime pana la un sfert din ocupatii. In majoritatea locurilor de munca, modelele ar putea indeplini unele dintre sarcini, au descoperit analizele, inclusiv de la Pew Research Center si Goldman Sachs.

Deocamdata, modelele inca mai produc uneori informatii incorecte si sunt mai probabil sa ajute lucratorii decat sa-i inlocuiasca, au spus Pamela Mishkin si Tyna Eloundou, cercetatori la OpenAI, compania si laboratorul de cercetare din spatele ChatGPT. Ei au facut un studiu similar, analizand cele 19.265 de sarcini efectuate in 923 de ocupatii si au descoperit ca modelele mari de limba ar putea indeplini unele dintre sarcinile pe care le fac 80% dintre lucratorii americani.

Lucratorii cu studii universitare sunt cei mai expusi AI

Cercetatorii de la OpenAI au estimat ponderea sarcinilor din fiecare ocupatie care ar putea fi asistate de instrumente AI.

Procentul mediu de sarcini care ar putea fi realizate de AI in locuri de munca care necesita o diploma de liceu sau mai putin este de 10%. Este de 18 la suta pentru cei care necesita o diploma de liceu; 38 la suta pentru o diploma de doi ani sau profesionala; 70 la suta pentru o diploma de patru ani; si 64 la suta pentru o diploma de licenta.

Cu toate acestea, au gasit si motive pentru ca unii lucratori sa se teama ca modelele mari de limbaj i-ar putea inlocui, in conformitate cu ceea ce Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, a declarat luna trecuta pentru The Atlantic: „Locuri de munca vor disparea cu siguranta, punct.”

Cercetatorii au cerut un model avansat de ChatGPT pentru a analiza datele O*Net si a determina ce sarcini ar putea face modelele mari de limba. S-a constatat ca 86 de locuri de munca au fost in intregime expuse (inseamna ca fiecare sarcina ar putea fi asistata de instrument). Cercetatorii umani au spus ca erau 15 locuri de munca. Meseria cu care atat oamenii, cat si IA au fost de acord a fost cea mai expusa a fost matematicianul.

Cum animalele care roiesc pot ajuta oamenii si inteligenta artificiala sa ia decizii mai bune Te-ar putea interesa si: Cum animalele care roiesc pot ajuta oamenii si inteligenta artificiala sa ia decizii mai bune

Doar 4% dintre locuri de munca nu aveau sarcini care ar putea fi asistate de tehnologie, arata analiza. Acestia au inclus sportivi, masini de spalat vase si cei care asista dulgheri, acoperisori sau zugravi. Cu toate acestea, chiar si meseriasii ar putea folosi inteligenta artificiala pentru anumite locuri de munca, cum ar fi programarea, serviciul pentru clienti si optimizarea rutelor, a spus Mike Bidwell, directorul executiv al Neighborly, o companie de servicii la domiciliu.

In timp ce OpenAI are un interes de afaceri in promovarea tehnologiei sale ca un avantaj pentru lucratori, alti cercetatori au spus ca exista inca capacitati unice umane care nu au putut (inca) sa fie automatizate - cum ar fi abilitatile sociale, munca in echipa, munca de ingrijire si abilitatile meseriasilor. „Nu vom ramane fara lucruri pe care oamenii sa le faca in curand”, a spus domnul Brynjolfsson. „Dar lucrurile sunt diferite: sa inveti cum sa pui intrebarile potrivite, sa interactionezi cu adevarat cu oamenii, munca fizica care necesita dexteritate.”

Deocamdata, modelele lingvistice mari ii vor ajuta probabil pe multi lucratori sa fie mai productivi in locurile de munca existente, spun cercetatorii, asemanator cu oferirea lucratorilor de birou, chiar si celor de nivel incepator, un sef de personal sau un asistent de cercetare (desi asta ar putea semnala probleme pentru oameni). asistenti).

Luati in considerare scrierea codului: un studiu al lui Github Copilot, un program AI care ajuta programatorii sugerand cod si functii, a constatat ca cei care il foloseau au fost cu 56% mai rapid decat cei care faceau aceeasi sarcina fara el.

„Exista o conceptie gresita ca expunerea este in mod necesar un lucru rau”, a spus doamna Mishkin. Dupa ce au citit descrierile fiecarei ocupatii pentru studiu, ea si colegii ei au invatat „o lectie importanta”, a spus: „Nu exista nicio posibilitate ca un model sa faca vreodata toate acestea”.

Modelele lingvistice mari ar putea ajuta la redactarea legislatiei, de exemplu, dar nu ar putea adopta legi. Ei ar putea actiona ca terapeuti - oamenii si-ar putea impartasi gandurile, iar modelele ar putea raspunde cu idei bazate pe regimuri dovedite - dar nu au empatie umana sau capacitatea de a citi situatii nuantate.

Versiunea ChatGPT deschisa publicului prezinta riscuri pentru lucratori – adesea greseste, poate reflecta partiniri umane si nu este suficient de sigura pentru ca companiile sa aiba incredere in informatii confidentiale. Companiile care il folosesc indeparteaza aceste obstacole cu instrumente care isi exploateaza tehnologia intr-un asa-numit domeniu inchis, ceea ce inseamna ca antreneaza modelul numai pe anumite continuturi si pastreaza toate intrarile private.

Morgan Stanley foloseste o versiune a modelului OpenAI creata pentru afacerea sa, care a fost alimentata cu aproximativ 100.000 de documente interne, mai mult de un milion de pagini. Consilierii financiari il folosesc pentru a-i ajuta sa gaseasca informatii pentru a raspunde rapid intrebarilor clientilor, cum ar fi daca sa investeasca intr-o anumita companie. (Anterior, aceasta necesita gasirea si citirea mai multor rapoarte.)

Care sunt cele mai bune telefoane pentru fanii de cryptovaluta? Te-ar putea interesa si: Care sunt cele mai bune telefoane pentru fanii de cryptovaluta?

Le lasa consilierilor mai mult timp pentru a discuta cu clientii, a spus Jeff McMillan, care conduce analiza datelor si managementul averii la firma. Instrumentul nu stie despre clientii individuali si despre orice atingere umana care ar putea fi necesara, cum ar fi daca trec printr-un divort sau o boala.

Aquent Talent, o firma de angajare, foloseste o versiune comerciala a lui Bard. De obicei, oamenii citesc CV-urile si portofoliile lucratorilor pentru a gasi o potrivire pentru un loc de munca deschis; instrumentul o poate face mult mai eficient. Activitatea sa necesita inca un audit uman, totusi, mai ales in angajare, deoarece partinirile umane sunt incorporate, a spus Rohshann Pilla, presedintele Aquent Talent.

Harvey, care este finantat de OpenAI, este o start-up care vinde un astfel de instrument firmelor de avocatura. Partenerii seniori il folosesc pentru strategie, cum ar fi venirea cu 10 intrebari pe care sa le puna intr-o depunere sau rezumarea modului in care firma a negociat acorduri similare.

„Nu este „Iata sfatul pe care l-as da unui client”, a spus Winston Weinberg, un co-fondator al Harvey. „Este: „Cum pot filtra rapid aceste informatii pentru a putea atinge nivelul de consiliere?” Mai ai nevoie de decident.”

El spune ca este util in special pentru parajuristi sau asociati. Il folosesc pentru a invata — punand intrebari precum: Pentru ce este acest tip de contract si de ce a fost scris asa? — sau pentru a scrie primele schite, cum ar fi rezumarea unei situatii financiare.

„Acum, dintr-o data, au un asistent”, a spus el. „Oamenii vor putea sa faca o munca la un nivel superior mai repede in cariera lor.”

Alti oameni care studiaza modul in care locurile de munca folosesc modele lingvistice mari au gasit un model similar: ii ajuta cel mai mult pe angajatii juniori. Un studiu al agentilor de asistenta pentru clienti, realizat de profesorul Brynjolfsson si colegii sai, a constatat ca utilizarea AI a crescut productivitatea cu 14% in general si cu 35% pentru lucratorii cu cele mai slab calificate, care au crescut mai repede curba de invatare cu ajutorul acesteia.

„Inchide diferentele dintre muncitorii incepatori si superstaruri”, a spus Robert Seamans de la Stern School of Business din NYU, care a co-scris o lucrare in care constata ca ocupatiile cele mai expuse modelelor lingvistice mari au fost telemarketerii si anumiti profesori.

Ultima runda de automatizare, care afecteaza locurile de munca din productie, a crescut inegalitatea veniturilor prin privarea lucratorilor fara studii universitare de locuri de munca bine platite, au aratat cercetarile.

AI ar putea face acest lucru din nou - de exemplu, daca managerii superiori apeleaza la modele lingvistice mari pentru a face munca angajatilor juniori, sporind potential castigurile directorilor in timp ce inlocuiesc locurile de munca ale celor cu mai putina experienta. Dar unii cercetatori spun ca modelele mari de limba ar putea face opusul - scaderea inegalitatii dintre lucratorii cel mai bine platiti si toti ceilalti.

„Speranta mea este ca va permite de fapt oamenilor cu educatie mai putin formala sa faca mai multe lucruri”, a spus David Autor, economist al muncii la MIT, „prin scaderea barierelor de intrare pentru mai multe locuri de munca de elita care sunt bine platite”.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Din cauza inteligentei artificiale, locurile de munca de birou sunt acum mai expuse riscului

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket