Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata

Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata

In 2020, 2,7 milioane de cetateni din Uniunea Europeana au fost diagnosticati cu cancer, iar 1,3 milioane de oameni si-au pierdut viata din cauza acestuia. In prezent, majoritatea tarilor UE efectueaza screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de san si cancerul colorectal. Dar noul aviz stiintific sprijina actualizarea avizelor de screening pentru toate statele membre.

Cancerul pulmonar

„Nu exista niciun proces pentru a detecta cancerul pulmonar in acest moment”, a spus profesorul Harry de Koning, om de stiinta in cancer la Erasmus MC din Olanda. „Cancerul pulmonar este detectat pur si simplu prin simptome.” Din pacate, daca o persoana are o tuse persistenta sau sange din plamani, cancerul este probabil avansat, cu sanse mici de vindecare.

Un nou raport recomanda introducerea screening-ului pentru cancerele pulmonare si de prostata,dar si pentru imbunatatirea programelor existente pentru cancerul de san, col uterin si colorectal. Astfel de schimbari in Europa vor detecta screening-urile bazate pe populatie care sunt instrumentele majore pentru a ajuta la detectarea precoce a cancerului, ceea ce ofera, la randul sau, cele mai bune sanse de supravietuire.

Scanarea CT cu doze mici poate a identifica 85 pana la 90% dintre cancerele pulmonare cu patru ani mai devreme. Daca gasiti cancerul suficient de devreme, a sfatuit prof. de Koning, chirurgia robotica cu mici incizii poate indeparta doar o parte din plamanul unui pacient si poate vindeca boala.

Cea mai mare schimbare este ca acum exista dovezi stiintifice puternice pentru introducerea screening-ului pulmonar cu tomografie computerizata (CT) pentru fumatorii actuali ,dar si pentru cei care nu mai fumeaza. Acest lucru ar putea avea cel mai mare impact in ceea ce priveste vietile salvate.

Situații comune în care poate fi necesară folosirea unor scutece pentru adulți Te-ar putea interesa si: Situații comune în care poate fi necesară folosirea unor scutece pentru adulți

Un screening pentru cancerul pulmonar le va oferi medicilor ocazia de a discuta cu fumatorii de tutun despre renuntarea la fumat, iar screening-ul ii poate salva pe cei care au renuntat cu multi ani in urma. „Chiar si cei care au renuntat la fumat in urma cu 30-40 de ani, din pacate, sunt inca expusi riscului de cancer pulmonar”, a explicat prof. de Koning, care a fost implicat in discutii cu experti despre screening.

Abordarea screening-ului variaza intre tari si regiuni, a spus prof. Eva Kondorosi, biochimist si profesor de cercetare la Centrul de Cercetare Biologica al Academiei Maghiare de Stiinte. Este, de asemenea, membra a Grupului de consilieri stiintifici sefi ai Comisiei Europene, care a ajutat la conducerea evaluarii. „Exista atat de multa diferenta in ceea ce priveste consumul de tigari si, de asemenea, incidenta cancerului pulmonar”, a remarcat ea, ca tarile vor trebui sa-si elaboreze propriile programe.

„Proiectele bazate pe populatie sunt instrumente majore pentru a ajuta la detectarea precoce a cancerului, ceea ce ofera, la randul sau, cele mai bune sanse de supravietuire”, a spus prof. Kondrosi in sprijinul Opiniei stiintifice publicate pe 2 martie.

O alta recomandare, elaborata de Mecanismul de consiliere stiintifica al UE, este depistarea cancerului de prostata prin teste de sange. Desi controversat in trecut, un test bazat pe detectarea antigenului specific prostatic (PSA), o proteina produsa de glanda prostatica, este extrem de eficient in identificarea barbatilor care ar beneficia de teste suplimentare de scanare prin rezonanta magnetica (RMN).


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket