Tot ce trebuie sa stiti despre ADHD

Tot ce trebuie sa stiti despre ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este o afectiune de sanatate mintala care poate provoca niveluri neobisnuite de hiperactivitate si comportamente impulsive. Persoanele cu ADHD pot avea, de asemenea, dificultati in a-si concentra atentia asupra unei singure sarcini sau a sta nemiscati pentru perioade lungi de timp.

Multi oameni experimenteaza neatentie si schimbari ale nivelurilor de energie. Pentru o persoana cu ADHD, acest lucru se intampla mai des si intr-o masura mai mare in comparatie cu persoanele care nu au aceasta afectiune. Poate avea un efect semnificativ asupra studiilor, muncii, relatiilor si vietii lor de acasa.

Atat adultii, cat si copiii pot avea ADHD. Este un diagnostic recunoscut de Asociatia Americana de Psihiatrie (APA). Aflati despre tipurile de ADHD si despre simptomele atat la copii, cat si la adulti.

O gama larga de comportamente este asociata cu ADHD. Unele dintre cele mai comune includ:

 • avand dificultati de concentrare sau concentrare asupra sarcinilor
 • uitand de indeplinirea sarcinilor
 • fiind usor distras
 • avand dificultati in a sta nemiscat
 • intrerupand oamenii in timp ce vorbesc

Semnele si simptomele pot fi specifice diferitelor aspecte ale ADHD, cum ar fi hiperactivitatea, impulsivitatea sau dificultatea de concentrare.

O persoana care se confrunta cu hiperactivitate si impulsivitate poate:

 • le este dificil sa stea nemiscat sau sa ramana asezat in clasa
 • au probleme in a juca sau a indeplini sarcinile in liniste
 • vorbesc excesiv
 • le este greu sa le astepte randul
 • intrerupeti-i pe altii cand vorbesc, se joaca sau indeplinesc o sarcina

Cineva care are dificultati de concentrare ar putea:

 • faceti greseli frecvente sau pierdeti detalii cand studiati sau lucrati
 • le este greu sa va mentineti concentrarea atunci cand ascultati, cititi sau tineti o conversatie
 • au probleme in organizarea sarcinilor zilnice
 • pierde articole frecvent
 • fi usor distras de lucrurile mici care se intampla in jurul lor

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti ADHD, este posibil sa aveti unele sau toate aceste simptome. Simptomele pe care le aveti vor depinde de tipul de ADHD pe care il aveti. Explorati o lista a simptomelor ADHD frecvente la copii.

Pentru a face diagnosticele ADHD mai consistente, APA a grupat conditia in trei categorii sau tipuri. Aceste tipuri sunt predominant neatente, predominant hiperactivitate-impulsive si o combinatie a ambelor.

Predominant neatent

Dupa cum sugereaza si numele, persoanele cu acest tip de ADHD au dificultati extreme de concentrare, de finalizare a sarcinilor si de a urma instructiunile.

Expertii cred, de asemenea, ca multi copii cu tipul neatenti de ADHD ar putea sa nu primeasca un diagnostic adecvat, deoarece nu au tendinta de a perturba sala de clasa. Cercetarile sugereaza ca acest lucru este mai frecvent in randul fetelor cu ADHD.

Tip predominant hiperactiv-impulsiv

Persoanele cu acest tip de ADHD manifesta in primul rand un comportament hiperactiv si impulsiv. Aceasta poate include:

 • framantandu-se
 • intrerupand oamenii in timp ce vorbesc
 • neputand sa le astepte randul

Desi neatentia este mai putin o preocupare in ceea ce priveste acest tip de ADHD, persoanele cu ADHD predominant hiperactiv-impulsiv le poate fi totusi dificil sa se concentreze pe sarcini.

Tip combinat hiperactiv-impulsiv si neatent

Acesta este cel mai frecvent tip de ADHD. Persoanele cu acest tip combinat de ADHD prezinta atat simptome neatente, cat si hiperactive. Acestea includ incapacitatea de a acorda atentie, o tendinta spre impulsivitate si niveluri de activitate si energie peste medie.

Tipul de ADHD dumneavoastra sau copilul dumneavoastra va determina metoda de tratament. Tipul de ADHD pe care il aveti se poate schimba in timp, asa ca tratamentul dumneavoastra se poate schimba si el. Aflati mai multe despre cele trei tipuri de ADHD.

In ciuda cat de comun este ADHD, medicii si cercetatorii inca nu sunt siguri ce cauzeaza aceasta afectiune. Se crede ca are origini neurologice. Genetica poate juca, de asemenea, un rol.

Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test Te-ar putea interesa si: Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test

Cercetarile sugereaza ca o reducere a dopaminei este un factor in ADHD. Dopamina este o substanta chimica din creier care ajuta la mutarea semnalelor de la un nerv la altul. Joaca un rol in declansarea raspunsurilor si miscarilor emotionale.

Alte cercetari sugereaza o diferenta structurala a creierului. Constatarile indica faptul ca persoanele cu ADHD au mai putin volum de materie cenusie. Materia cenusie include zonele creierului care ajuta la:

 • vorbire
 • control de sine
 • luarea deciziilor
 • controlul muscular

Cercetatorii studiaza inca cauzele potentiale ale ADHD, cum ar fi fumatul in timpul sarcinii. Aflati mai multe despre cauzele potentiale si factorii de risc ai ADHD.

Nu exista un singur test care sa poata spune daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti ADHD.

Un studiu din 2017 a evidentiat beneficiile unui nou test pentru a diagnostica ADHD la adulti, dar multi clinicieni cred ca un diagnostic ADHD nu poate fi pus pe baza unui singur test.

Pentru a pune un diagnostic, un medic va evalua orice simptome pe care dumneavoastra sau copilul dumneavoastra le-ati avut in ultimele 6 luni.

Medicul dumneavoastra va aduna probabil informatii de la profesori sau de la membrii familiei si poate utiliza liste de verificare si scale de evaluare pentru a analiza simptomele. De asemenea, vor face un examen fizic pentru a verifica alte probleme de sanatate. Aflati mai multe despre scalele de evaluare a ADHD si ce pot si nu pot face.

Daca banuiti ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti ADHD, discutati cu un medic despre obtinerea unei evaluari. Pentru copilul dumneavoastra, puteti vorbi si cu consilierul scolar al acestuia. Scolile evalueaza in mod regulat copiii pentru conditii care le pot afecta performanta educationala.

Pentru evaluare, furnizati medicului dumneavoastra sau consilierului note si observatii despre comportamentul dumneavoastra sau al copilului dumneavoastra.

Daca banuiesc ADHD, va pot trimite pe dumneavoastra sau copilul dumneavoastra la un specialist in ADHD. In functie de diagnostic, acestia pot sugera si programarea la un psihiatru sau neurolog.

Tratamentul pentru ADHD include de obicei terapii comportamentale, medicamente sau ambele.

Tipurile de terapie includ psihoterapia sau terapia vorbirii. Cu terapia vorbirii, dumneavoastra sau copilul dumneavoastra veti discuta despre modul in care ADHD va afecteaza viata si despre modalitatile de a va ajuta sa il gestionati.

Un alt tip de terapie este terapia comportamentala. Aceasta terapie va poate ajuta pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa invatati cum sa va monitorizati si sa va gestionati comportamentul.

De asemenea, medicamentele pot fi de mare ajutor atunci cand traiesti cu ADHD. Medicamentele pentru ADHD sunt concepute pentru a afecta substantele chimice ale creierului intr-un mod care va permite sa va gestionati mai bine impulsurile si actiunile.

Aflati mai multe despre optiunile de tratament si interventiile comportamentale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD.

Medicamente pentru ADHD

Cele doua tipuri principale de medicamente utilizate pentru a trata ADHD sunt stimulente si nonstimulante.

Stimulantii sistemului nervos central (SNC) sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru ADHD. Aceste medicamente functioneaza prin cresterea cantitatii de substante chimice din creier, dopamina si norepinefrina.

Exemple de aceste medicamente includ metilfenidatul (Ritalin) si stimulentele pe baza de amfetamine (Adderall).

Daca stimulentele nu functioneaza bine sau provoaca reactii adverse suparatoare pentru dumneavoastra sau copilul dumneavoastra, medicul dumneavoastra va poate sugera un medicament nestimulant. Anumite medicamente nestimulante actioneaza prin cresterea nivelului creierului de norepinefrina.

Aceste medicamente includ atomoxetina (Strattera) si unele antidepresive precum bupropionul (Wellbutrin).

Medicamentele pentru ADHD pot avea multe beneficii, precum si efecte secundare. Aflati mai multe despre optiunile de medicamente pentru adultii cu ADHD.

Remedii naturiste pentru ADHD

In plus fata de - sau in loc de - medicamente, au fost sugerate mai multe remedii pentru a ajuta la imbunatatirea simptomelor ADHD.

Tot ce trebuie sa stiti despre un somn sanatos Te-ar putea interesa si: Tot ce trebuie sa stiti despre un somn sanatos

Pentru inceput, schimbarea stilului de viata va poate ajuta pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa gestionati simptomele ADHD. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda urmatoarele:

 • consumand o dieta nutritiva, echilibrata
 • efectuati cel putin 60 de minute de activitate fizica pe zi
 • dormi mult
 • limitarea timpului zilnic pe ecran de la telefoane, computere si televizor

Studiile au aratat, de asemenea, ca yoga, tai chi si petrecerea timpului in aer liber pot ajuta la calmarea mintii hiperactive si pot ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD.

Meditatia Mindfulness este o alta optiune. Cercetarile din 2015 au sugerat ca meditatia ar putea imbunatati durata de atentie la persoanele cu ADHD.

Evitarea anumitor alergeni si aditivi alimentari sunt, de asemenea, modalitati potentiale de a ajuta la reducerea simptomelor ADHD. Aflati mai multe despre acestea si alte abordari non-medicamentale pentru abordarea ADHD.

Potrivit Asociatiei pentru Anxietate si Depresie din America, mai mult de 60% dintre copiii cu ADHD prezinta inca simptome ca adulti. Pentru multi oameni, simptomele de hiperactivitate scad adesea odata cu varsta, dar neatentia si impulsivitatea pot continua.

Acestea fiind spuse, tratamentul este important. ADHD netratat la adulti poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vietii. Simptome precum problemele in gestionarea timpului, uitarea si nerabdarea pot cauza probleme la serviciu, acasa si in toate tipurile de relatii.

Aflati mai multe despre semnele si simptomele ADHD la adulti si despre modul in care acestea va pot influenta viata.

Potrivit CDC, aproximativ 8,8% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 3 si 17 ani din Statele Unite au avut la un moment dat un diagnostic de ADHD. Aceasta include 11,7% dintre barbati si 5,7% dintre femei.

Pentru copii, ADHD este in general asociat cu probleme la scoala. Copiii cu ADHD au adesea dificultati intr-o clasa controlata.

Baietii sunt de doua ori mai probabil decat fetele sa primeasca un diagnostic de ADHD. Acest lucru se poate datora faptului ca baietii au tendinta de a prezenta simptome caracteristice de hiperactivitate. Desi unele fete cu ADHD pot avea simptomele clasice de hiperactivitate, multe nu au.

In multe cazuri, fetele cu ADHD pot:

 • viseaza cu ochii deschisi des
 • fi mai degraba hiper-vorbaret decat hiperactiv

Multe simptome ADHD pot fi comportamente tipice din copilarie, asa ca poate fi greu de stiut ce este legat de ADHD si ce nu. Aflati mai multe despre cum sa recunoasteti ADHD la copii mici.

In timp ce ADHD este o tulburare de neurodezvoltare, nu este considerata o dizabilitate de invatare. Cu toate acestea, simptomele ADHD va pot ingreuna sa invatati. De asemenea, este posibil ca ADHD sa apara la unele persoane care au si dizabilitati de invatare.

Pentru a ajuta la ameliorarea oricarui efect asupra invatarii copiilor, profesorii pot elabora linii directoare individuale pentru un elev cu ADHD. Aceasta poate include acordarea de timp suplimentar pentru sarcini si teste sau dezvoltarea unui sistem de recompense personal.

Desi din punct de vedere tehnic nu este o dificultati de invatare, ADHD poate avea efecte pe termen lung. Aflati mai multe despre efectele potentiale ale ADHD asupra adultilor si copiilor si despre resursele care va pot ajuta.

Persoanele cu ADHD au uneori si alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi depresia si anxietatea. Unele dintre aceste conditii rezulta din provocarile de a trai cu ADHD.

Anxietate

Persoanele cu ADHD le este greu sa tina pasul cu sarcinile zilnice, sa mentina relatiile si asa mai departe. Acest lucru poate creste riscul de anxietate.

Persoanele cu ADHD au, de asemenea, mai multe sanse de a experimenta o tulburare de anxietate decat cei fara ADHD, potrivit CDC.

Tulburarile de anxietate includ:

 • anxietatea de separare, cand iti este frica sa nu fii departe de cei dragi
 • anxietate sociala, care va poate face sa va fie frica de a merge la scoala sau in alte locuri in care oamenii socializeaza
 • anxietate generalizata, cand ti-e frica de lucruri rele, de viitor si asa mai departe

Depresie

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti ADHD, este mai probabil sa aveti si depresie. Intr-un studiu din 2020, aproximativ 50% dintre adolescenti au avut depresie majora sau o tulburare de anxietate, comparativ cu 35% dintre cei care nu aveau ADHD. Alte cercetari sugereaza ca pana la 53,3% dintre adultii cu ADHD pot avea si depresie.

Procedura de vaccinare impotriva zosterului: tot ce trebuie sa stiti Te-ar putea interesa si: Procedura de vaccinare impotriva zosterului: tot ce trebuie sa stiti

Desi pot fi adaugate provocari in gestionarea mai multor afectiuni, tratamentele sunt disponibile pentru ambele afectiuni. De fapt, tratamentele se suprapun adesea. Terapia prin vorbire poate ajuta la tratarea ambelor afectiuni. De asemenea, anumite antidepresive, cum ar fi bupropionul, pot ajuta uneori la ameliorarea simptomelor ADHD.

Desigur, a avea ADHD nu garanteaza ca vei avea depresie, dar este important sa stii ca este o posibilitate. Aflati mai multe despre legatura dintre ADHD si depresie.

Tulburari de conduita si comportament

Problemele de comportament si conduita sunt mai frecvente in randul copiilor cu ADHD decat in ​​randul celor fara aceasta afectiune. Aceste tulburari pot aparea atunci cand o persoana nu se simte inteleasa de cei din jur.

Cineva care nu se simte inteles poate sa se certe mult, sa-si piarda cumpatul sau sa-i enerveze intentionat pe altii. Acestea pot fi semne ale tulburarii opozitionale sfidatoare.

Unii oameni descopera ca nu pot sa nu incalce regulile sau sa se comporte agresiv fata de ceilalti, poate luptandu-se, agresand sau poate luand lucruri care nu le apartin. Aceasta se numeste tulburare de conduita.

Tratamentul este disponibil pentru persoanele care se confrunta cu aceste provocari. Expertii recomanda sa incepeti tratamentul din timp si sa va asigurati ca tratamentul se potriveste nevoilor persoanei si ale familiei acesteia.

Tulburare de invatare

Unii copii cu ADHD au o tulburare de invatare care poate ingreuna in plus indeplinirea sarcinilor lor de studiu. Exemplele includ dislexia, care ingreuneaza lectura sau prezinta dificultati cu numerele sau scrierea.

Aceste provocari pot face dificil pentru un copil sa faca fata la scoala. De asemenea, pot agrava sentimentele de anxietate si depresie. Obtinerea de ajutor din timp este esentiala pentru a incerca sa minimizeze efectul acestor provocari.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti ADHD, un program structurat consecvent si asteptari regulate pot fi de ajutor. Pentru adulti, organizarea poate fi de ajutor. Iata cateva modalitati care va pot ajuta sa va organizati si sa va intretineti:

 • realizarea listelor
 • pastrarea unui calendar
 • setarea mementourilor

Pentru copii, poate fi util sa se concentreze asupra notarii temelor si a pastrarii obiectelor de zi cu zi, cum ar fi jucariile si rucsacuri, in locurile alocate.

Aflarea mai multe despre ADHD in general va poate ajuta, de asemenea, sa invatati cum sa il gestionati. Organizatii precum copiii si adultii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie sau Asociatia pentru tulburarea de deficit de atentie ofera sfaturi de management, precum si cele mai recente cercetari.

Medicul dumneavoastra va poate oferi mai multe indrumari cu privire la modalitatile de a va gestiona simptomele ADHD. Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta copilul cu ADHD.

Pentru copii si adulti, ADHD netratat poate avea un efect de durata asupra vietii tale. Poate afecta scoala, munca si relatiile. Tratamentul este important si poate ajuta la diminuarea efectelor afectiunii.

Multi oameni cu ADHD se bucura de vieti implinite si de succes. Unii isi exprima chiar aprecierea pentru beneficiile afectiunii.

Daca credeti ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra puteti avea ADHD, un prim pas important este sa discutati cu un medic sau un alt profesionist din domeniul sanatatii cat mai curand posibil. Ele pot ajuta la determinarea daca ADHD este un factor pentru tine sau pentru copilul tau.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra primiti un diagnostic confirmat de ADHD, medicul va poate ajuta, de asemenea, sa creati un plan de tratament care sa va ajute sa va gestionati simptomele si sa traiti bine cu ADHD.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Tot ce trebuie sa stiti despre ADHD

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket