3 tipuri de nutritie si caracteristicile acestora

3 tipuri de nutritie si caracteristicile acestora

Nutritia enterala are nevoie de obicei de un tub pentru executarea ei si este alcatuita dintr-un terci in care nutrientii se gasesc in proportie variabila.

Putem gasi mai multe tipuri de nutritie. In functie de cazul personal al fiecarui individ, poate fi necesar sa se recurga la unul sau altul pentru a garanta un aport adecvat de nutrienti. Acest lucru permite organismului sa continue sa functioneze corect.

In continuare, le vom prezenta pe cele trei cele mai frecvente. Retineti ca este normal sa va hraniti intotdeauna pe cale orala, desi exista situatii in care nu este posibil. In ciuda acestui fapt, obiectivul va fi intotdeauna recuperarea pacientului de boala de care sufera, astfel incat sa se poata hrani autonom.

Tipuri de nutritie

Pacientii spitalizati pot fi hraniti pe trei cai: orala, enterala si parenterala. Ultimele doua necesita interventii specifice pentru a canaliza o cale alternativa de nutritie, care poate varia de la simplu cateterism venos periferic pana la interventie chirurgicala.

1. Alimentatia orala

Este cea mai comuna. Ea corespunde actului de a manca asa cum il intelegem cu totii. Acesta cuprinde o serie de procese care incep in gura prin mestecare si se termina cu expulzarea fecalelor. Este cea mai potrivita metoda de hranire si de obtinere a nutrientilor necesari vietii. 

Nutritia orala permite pregatirea unor diete foarte diverse, tinand cont de caracteristicile individuale ale fiecarei persoane. Este posibil, de exemplu, sa propuna o dieta lipsita de carbohidrati. Acestea s-au dovedit a fi utile pentru tratamentul si prevenirea diferitelor patologii.

Este necesar sa va asigurati ca consumati nutrientii de care organismul are nevoie pentru a-si mentine functiile vitale active. De asemenea, este important sa evitati consumul de substante toxice, inclusiv alcoolul.

In acelasi mod, este necesar sa se minimizeze aportul de grasimi de tip trans si zaharuri simple , deoarece acestea sunt substante capabile sa agraveze starea de sanatate. Acest lucru este dovedit de un studiu.

Alimentatia orala este cea mai recomandata, chiar si la pacientii internati, atata timp cat o pot tolera.

2. Nutritie enterala

Exista anumite circumstante care pot conditiona abilitatile de mestecat si deglutitie, precum si functia gastrica a unui individ. Un exemplu ar putea fi existenta cancerului bucal. Problemele esofagiene pot fi, de asemenea, un impediment pentru alimentatia orala traditionala.

In aceste tipuri de situatii, poate fi necesara implementarea unei metode de hranire enterala. Este un mecanism care consta in introducerea unui terci plin de nutrienti in stomac sau in intestinul subtire. Se poate face in doua moduri, prin shake-uri sau printr-o sonda nazogastrica.

Cu toate acestea, aceasta ultima metoda poate duce la o serie de complicatii, dupa cum confirma cercetarile. Aceste complicatii sunt legate de igiena incorecta a sondei sau frecarea de epiteliu, ceea ce determina slabirea membranelor mucoase.

De aici este posibil sa se creeze diferite formule care sa raspunda nevoilor nutritionale ale individului in cauza.

Fandarile: beneficii si tipuri despre care ar trebui sa stiti Te-ar putea interesa si: Fandarile: beneficii si tipuri despre care ar trebui sa stiti

Se pot crea terci cu continut mai mare sau mai mic de anumite substante , urmarindu-se astfel o alimentatie corecta si reducerea starilor inflamatorii. Amintiti-va ca scopul este ca pacientul sa se hraneasca din nou in cel mai scurt timp posibil.

Trebuie remarcat faptul ca mentinerea acestui tip de dieta pentru o perioada lunga de timp poate provoca probleme cu sinteza anumitor enzime care sunt responsabile de descompunerea alimentelor. Este posibil ca la revenirea la alimentatia orala sa existe anumiti compusi care nu sunt asimilati corect.

3. Nutritia parenterala

Dintre tipurile de nutritie, aceasta este cea mai invaziva si extrema, deoarece o solutie cu substante nutritive este injectata intr-o vena. In acest fel, substantele trec in sistemul circulator, prin care sunt distribuite in tot organismul.

Este o masura extrema care este utilizata doar la acei pacienti care sunt in coma sau care au probleme severe cu functia digestiva. Acest lucru este dovedit de un studiu.

Acest tip de hrana este menit sa acopere cerintele minime, adica furnizeaza nutrientii esentiali necesari vietii in cantitatile recomandate.

Este obisnuit ca pacientii hraniti intravenos sa experimenteze o pierdere semnificativa in greutate, ceea ce le poate afecta starea de sanatate.

De altfel, se considera ca cu cat se mentine nutritia parenterala mai indelungata, cu atat sunt mai mari consecintele in ceea ce priveste asimilarea nutrientilor. Deci este folosit doar atunci cand este strict necesar.

De asemenea, medicamentele sunt adesea administrate pe aceeasi cale, cu scopul de a trata boala de baza.

Aceasta este o metoda frecventa de nutritie in unitatile de terapie intensiva , in care hranirea se reduce uneori la administrarea unei solutii de glucoza cu anumiti micronutrienti.

Trebuie remarcat faptul ca absenta prelungita a aportului de proteine ​​s-a dovedit a promova patologii precum sarcopenia, care este nefavorabila pe termen mediu.

Pentru pacientii in stare critica, nutritia parenterala este o optiune comuna.

Diferitele formule in tipurile de nutritie enterala si parenterala

Cand vine vorba de prescrierea nutritiei enterale si parenterale, pot fi dezvoltate diferite formule in ceea ce priveste distributia nutrientilor. In acest tip de situatie exista doua obiective principale.

Prima dintre acestea este asigurarea aportului de substante care garanteaza viata. Al doilea este de a promova reglarea starilor inflamatorii, adesea cauza diferitelor disfunctii.

In acest sens, exista nutrienti precum acizii grasi omega-3 a caror administrare a fost legata de rezultate bune, din punct de vedere clinic.

Primul lucru de facut este sa decideti care va fi distributia macronutrientilor. Ca regula generala, si ori de cate ori este posibil, aportul de proteine ​​si grasimi ar trebui sa fie prioritar. In acest fel, sarcopenia si catabolismul muscular, intotdeauna asociate cu un prognostic mai rau, sunt reduse. Cu toate acestea, in formulele parenterale nu este intotdeauna posibil din cauza vascozitatii lichidului.

Apoi, prezenta glucozei este de obicei garantata . Acest nutrient este unul dintre combustibilii preferati pentru majoritatea celulelor din organism.

Cele 20 de tipuri de personalitate in psihologie - Care este a ta? Te-ar putea interesa si: Cele 20 de tipuri de personalitate in psihologie - Care este a ta?

Asigurarea mentinerii stabile a glicemiei poate deveni decisiva, mai ales in cazurile in care exista disfunctii hepatice care conditioneaza metabolismul macronutrientilor.

Importanta micronutrientilor

In formulele enterale se introduce de obicei o cantitate mare de micronutrienti, spre deosebire de formulele parenterale.

De obicei, este important sa se garanteze aportul de fier si seleniu, sa se maximizeze aportul de oxigen si sa se echilibreze potentialul redox celular (un tip de reactie chimica vitala pentru organism).

In acelasi timp, un anumit continut de vitamine poate fi esential pentru a modula nivelurile inflamatorii si pentru a promova un raspuns imunitar mai consistent.

Atat vitamina C, cat si D sunt capabile sa imbunatateasca functia de aparare a organismului, ceea ce ajuta la prevenirea unei situatii de sepsis sau a progresiei unei patologii infectioase sau netransmisibile.

In plus, in formulele enterale este posibil sa se includa si polifenoli din alimente de origine vegetala. Prin intermediul acestor compusi este posibila reducerea inflamatiei sistemice, care de obicei genereaza un impact pozitiv asupra pacientului.

Este important sa se minimizeze durata nutritiei non-orale

Atat nutritia enterala cat si cea parenterala sunt caracteristici ale pacientilor imobilizati, internati in spital sau grav bolnavi.

Un simptom bun pentru a le imbunatati supravietuirea este reducerea cat mai mult timp a acestei metode de hranire, revenirea la alimentatia orala cat mai curand posibil.

Retineti ca fiinta umana este conceputa pentru a mesteca alimente. Din acest proces de maruntire mecanica incep sa porneasca o serie de mecanisme care genereaza anumite raspunsuri fiziologice.

Multe dintre ele conditioneaza productia hormonala sau enzimatica. Absenta acestui stimul poate determina atrofierea cailor fiziologice, generand o problema suplimentara pe termen mediu.

In acelasi mod, flora intestinala va fi alterata , ceea ce va conditiona functia intestinului si capacitatea acestuia de a respinge microorganismele patogene.

Sunt posibile diferite tipuri de nutritie

Este posibil sa mananci in mai multe moduri diferite, in functie de posibilitatile fiecarei persoane. Desi idealul este alimentatia orala, alte doua tipuri au fost dezvoltate pentru a satisface nevoile pacientilor cu probleme de sanatate moderate sau severe.

Trebuie avut in vedere faptul ca atat formulele enterale cat si cele parenterale trebuie sa fie concepute de un profesionist specializat sau de o echipa de profesionisti .

Este necesar ca aportul de nutrienti sa fie foarte bine reglat, pentru a evita ineficientele in functionarea organismului. Orice greseala la acest nivel s-ar putea dovedi fatala.

In plus, administrarea acestor formule este in sarcina asistentelor, care sunt cele care au o buna manevrare a sondelor si liniilor. Chiar si in unele spitale ei sunt cei care calibreaza formulele nutritionale, desi cel mai bine ar fi ca in spate sa fie un profesionist in nutritie sau un farmacist.

De remarcat ca in anumite ocazii este posibila includerea suplimentelor in aceste formule, cum ar fi cazul glutaminei. Acesti compusi reusesc sa imbunatateasca recuperarea si sa reduca durata spitalizarii pentru unii pacienti, desi nu toti raspund la tratament in acelasi mod.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 3 tipuri de nutritie si caracteristicile acestora

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket