SPFW SS24 sau moda ca o reflectare a problemelor contemporane

SPFW SS24 sau moda ca o reflectare a problemelor contemporane

Cea de-a 55-a editie a SPFW – Saptamana Modei din Sao Paulo – a avut loc intre 25 mai si 28 mai, in trei locatii diferite din Brazilia. Pe 22 mai, designerul Joao Pimenta a sustinut pre-deschiderea spectacolului, prezentand o colectie comemorativa a celor 20 de ani de activitate, intr-o parada la Teatro Municipal de Sao Paulo, in centrul orasului Sao Paulo. In total, au fost 31 de spectacole live si 10 filme de moda.

Diversitatea de modele, consolidata deja inca de la ultima editie, a fost extinsa la diversitatea regionala a marcilor, aducand noi veniti din diferite parti ale tarii. Au existat branduri noi din statul Ceara in nord-est (Marina Bitu si David Lee), din statul Bahia, situat tot in nord-est (Gefferson Vila Nova) si din orasul Rio de Janeiro (Paradisul), precum si studioul Forca din Sao Paulo.

Evenimentul, in ansamblu, urmareste sa consolideze moda ca platforma pentru cauze sociale, cum ar fi incluziunea si diversitatea. Merita sa ne amintim ca acceleratorul de creatie Cria Costura, a prezentat o expozitie la locul evenimentului Komplexo Tempo, cu piese produse in cadrul celei de-a treia editii a programului, desfasurat in Brasilandia si Cidade Tiradentes. Programul, creat de INMODE- Institutul National de Moda, Design si Economie Creativa, si de catre Secretariatul Municipal de Dezvoltare Economica si Munca, identifica si promoveaza talentele, transformand abilitatile tehnice de cusut in abilitati cu valoare adaugata.

Pe podiumurile acestei editii, publicul a vazut o reflectare a tendintelor prezentate pe parcursul sezonului precedent – ​​materiale laminate, sclipici, modelare confortabila, plus nuante vibrante, mult mai folosite acum, formand o paleta curcubeu, care face aluzie la problemele LGBTQIA+. Maro si subtonalitatile sale au ramas, oferind o atmosfera pamanteasca si confortabila. A fost un fel de continuare a prezentarilor de podium din timpul editiei FW23 si a problemelor ridicate anterior, aratand ca moda reflecta si ne permite sa discutam preocupari si intrebari sociale si politice.

Culori si imprimeuri

Culorile vibrante au perturbat monotonia alb-negru neutru, care a aparut practic pe toate podiumurile. Rosul aprins a aparut impunator la Santa Resistencia si imprimeurile multicolore au adus viata pe podiumul de la Meninos Rei, The Paradise si Isaac Silva. La Igor Dadona era o multime de flori in forme rotunde. Aproape toate marcile au prezentat cateva look-uri monocrome, precum Gefferson Vila Nova. Tonurile pamantii conturau piesele lui Dendezeiro si se desfasurau in bejul lui Thear.

Cum aspectul „dezbracat” a preluat moda Te-ar putea interesa si: Cum aspectul „dezbracat” a preluat moda

Sclipici si materiale laminate

Consolidand designurile prezentate in sezonul precedent, sclipirile si materialele laminate raman ferm prezente in colectiile SPFW. Designerul Walerio Araujo, care a adus un omagiu fostului model si prezentatoare brazilian Elke Maravilha, a folosit sclipici in diferite moduri: de la paiete pastelate subtile la look-uri violet vibrante. In plus, am vazut piele laminata, pe care Patricia Viera a lucrat-o ca in patchwork pe panza. Apartamento 03 a prezentat piele laminata in jachete si fuste plisate. Franjurii lui Joao Pimenta, in tuburi, au oferit o stralucire discreta, precum si broderia pe dantela.

Transparente si bibelouri

Transparentele au aparut intr-un mod mai subtil la Fernanda Yamamoto si in alte moduri mai explicite la LED. Joao Pimenta a indraznit sa aduca transparenta dantelei albe brodate pe teritoriul masculin. Volanurile au venit in diferite forme, atat orizontale, cat si verticale. Au fost prezenti la Minisis si Marina Bitu, precum si la alte marci.

Modelare confortabila si linii largi

Chiar si intr-un mod mai luxos, asa cum este exemplificat la Fernanda Yamamoto, confortul apare sub diferite forme. La nou-venitul Foz, apare cu un aspect de baza de pantaloni si bluza, sau chiar in gama variata de rochii. La Greg Joey, atat barbat cat si femeie, in salopeta si pantaloni si camasa. Rafael Caetano a creat confortul prin tesaturi usoare si modelare lejera. Forca Studio in tricou, pantaloni scurti si pantaloni croiti.

Valoarea lucrarilor manual

Mestesugurile handmade sunt inca la mare cautare, intr-un trend ascendent constant. Ponto Firme a adus o colectie intreaga in crosetat, acum cu adaos de materiale tehnologice, mai sofisticate. Un alt designer care a folosit crosetat intr-un mod elegant, sub forma unui total look, a fost noul venit David Lee. Fuxico, arta straveche de a folosi decupaje de tesaturi, a fost folosita frumos de Weider Silverio. Si chiar si in fusta mentionata mai sus, de Dendezeiro, putem vedea dovezi ale lucrarilor artizanale.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la SPFW SS24 sau moda ca o reflectare a problemelor contemporane

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket