Care sunt principalii zei romani?

Care sunt principalii zei romani?

Mitologia romana este modelata de relatiile complexe dintre zeitati si oameni. In acest articol ne concentram asupra zeilor romani. Cine erau aceste fiinte puternice?

Credintele mitologice ale locuitorilor Romei Antice se bazau pe doua aspecte diferite, dar complementare. Pe de o parte, sunt miturile, ritualurile si cultele ancestrale pe care le practicau. Pe de alta parte, exista  influenta mitologiei grecesti cu toate idiosincraziile ei.

Zeii romani antici

Mitologia romana arhaica, in ceea ce ii priveste pe zei, nu a fost constituita sau modelata prin povesti. A fost interactiunea si impletirea relatiilor complexe dintre zei si oameni .

Ei aveau un sistem foarte elaborat de ritualuri si scoli preotesti , precum si un set extins de mituri istorice despre intemeierea si splendoarea orasului, unde oamenii si-au facut aparitia si, uneori, au existat interventii divine.

Zeul Ceres, credeau ei, era grupat intr-o triada cu alti doi zei agricoli: Liber si Libera. Dintre ei, se cunosteau cu siguranta atributiile si functiile pe care le aveau si interrelatiile lor cu oamenii.

Sarritor era invocat pentru plivire, Messor pentru recoltare, Convector pentru transport, Conditor pentru depozitare, Insitor pentru semanat si asa mai departe cu zeci de zei care au intervenit in treburile oamenilor .

In procesul ritualurilor pentru evenimente specifice, au fost invocati zeci de zei romani, deoarece fiecare dintre ei avea propriul sau domeniu.

In procesul general de semanat-recoltare ele apar interactionand si confirmand mitul si reinnoind credinta.

Acesti zei minori erau grupati ca zei asistenti sau auxiliari si functia lor era foarte concreta si specifica. Populatia generala, insa, nu stia mult mai multe despre zeii lor decat numele si functiile lor .

Zeii romani reprezinta viata reala

In acele vremuri, zeii romani reprezentau dorintele si nevoile practice ale vietii de zi cu zi . Populatia s-a dedicat cu scrupulozitate respectarii ritualurilor si ofrandelor adecvate pentru zeitatile lor. Asa au primit protectie, ajutor si avere.

  • Janus si Vesta pazeau poarta si vatra.
  • Sotii Lare au protejat campul si casa.
  • Pales era responsabil de pasuni.
  • Saturn a condus insamantarea.
  • Ceres a controlat cresterea cerealelor.
  • Pomona se ocupa cu fructe.
  • Consus a ingrijit recolta.

Uneori, chiar si Jupiter, regele zeilor, era onorat pentru ajutorul adus de ploile sale atat de generos fermelor si viilor.

Fulgerul care si-a facut drum prin ceruri a fost directorul activitatii umane si principalul protector al tuturor romanilor care au facut expeditii militare dincolo de granitele propriei tari.

In varful panteonului timpuriu se afla triada lui Jupiter, Marte si Quirinus . Erau si Janus si Vesta.

Recenzia „Pritesa”: Viata si moartea Dianei Spencer sunt explorate superficial Te-ar putea interesa si: Recenzia „Pritesa”: Viata si moartea Dianei Spencer sunt explorate superficial

Toti acesti zei aveau putina individualitate, in povestile lor nu exista casatorii sau orice fel de genealogii. Toti credeau ca nu functioneaza la fel ca muritorii umani si de aceea nu exista relatari despre activitatile lor personale.

Acest cult primitiv este direct asociat cu Numa Pompilius, cel de-al doilea rege al Romei , care a avut ca sot si consilier pe zeita romana a izvoarelor si a nasterii, Egeria, care va fi identificata ca o nimfa in aproape toate sursele literare ulterioare.

Zei romani straini

Pe masura ce statul roman a cucerit teritoriile invecinate, a absorbit zeitatile locale si le-a acordat onoruri egale cu proprii lor zei antici.

Zeitatile din regiunea cucerita au fost invitate oficial sa-si mute domiciliul in noi sanctuare din Roma .

Aceste actiuni au permis o crestere considerabila a numarului de straini in oras, deoarece autoritatile romane au permis ca venerarea si inchinarea zeilor nou incorporati sa continue .

Astfel, Mithras a ajuns la Roma, iar popularitatea sa a ajuns pana in Marea Britanie. Zeul Sol Invictus, care deriva din mitraism, a avut un cult semnificativ extins printre soldatii si combatantii romani din secolul al treilea.

Apare reprezentata in unele monede batute de Constantin I cel Mare.

Zei romani majori si zei greci

Jupiter – Zeus

Tatal zeilor romani si al oamenilor . Suveran al inaltimilor si cel care face dreptate. Arunca fulgerul si stivuieste norii.

El este principalul zeu roman, principalul sau protector si de la care emana toata puterea. Este fiul lui Saturn, pe care l-a detronat, si al lui Ops. El este de obicei infatisat cu un sceptru, un trasnet sau un vultur.

Atributele lui sunt: ​​vulturul, fulgerul si sceptrul.

Juno – Hera

Regina zeilor. Protector al casatoriei si al familiei .

Sotia lui Jupiter si parte a Triadei Capitoline . Impreuna cu Jupiter, a condus panteonul roman. Ea este mama lui Marte, Vulcan si Lucina. Era zeita maternitatii si toate femeile i-au incredintat protectia.

Atributele lui sunt: ​​paunul si coroana.

Neptun – Poseidon

Zeul marilor, al cailor si al cutremurelor .

El a fost intotdeauna caracterizat cu caii si tridentul sau. Era fiul cel mare al lui Saturn si al lui Ops. Era capabil sa provoace furtuni, furtuni si cutremure . Toate speciile de fiinte vii acvatice i-au adus un omagiu.

Atributele sale sunt: ​​tridentul si carul.

Minerva – Atena

Zeita a inteligentei si a razboiului drept . Protector al institutiilor publice, stiintelor si artelor. Patronul artizanilor.

Fiica lui Jupiter, este reprezentata cu coif, sulita si scut.

Atributele sale sunt: ​​coiful, scutul, sulita, maslinul si bufnita.

Ce jocuri de cazino live sunt disponibile românilor? Te-ar putea interesa si: Ce jocuri de cazino live sunt disponibile românilor?

Marte-Ares

Zeul razboiului si al luptei .

Fiul lui Jupiter si al lui Juno. Reprezentat ca un razboinic cu armura, coif si o sulita in mana. A fost considerat tatal lui Romulus si, prin urmare, si al tuturor romanilor.

Atributele lui sunt: ​​sabia, scutul si coiful.

Venus – Afrodita

Zeita fertilitatii, iubirii si frumusetii . Ea a fost adesea infatisata cu marul discordiei. Cultul sau s-a raspandit semnificativ in aproape toate festivalurile romane.

Atributele sale sunt: ​​porumbelul, sabia si scoica.

Phoebus – Apollo

Dumnezeul luminii, al poeziei, al muzicii, al profetiei si al medicinei .

Fiul lui Zeus – Jupiter si fratele Dianei. A fost unul dintre cei mai venerati zei din Roma . Zeus insusi a fost singurul capabil sa-l opreasca. El a fost prezentat ca un tanar puternic, gol, care putea sa poarte uneori o tolba de sageti sau o lira. A fost celebrul oracol de la Delphi.

Atributele lui sunt: ​​lira, arcul si sageata.

Diana – Artemis

Zeita vanatorii, a virginitatii, a lunii si a pacii .

Fiica lui Zeus – Jupiter si Latona, sora geamana a lui Phoebus. Ea a ramas pentru totdeauna tanara si virgina prin concesia tatalui ei. Acesta este motivul pentru care este considerata un reprezentant al castitatii.

Atributele lui sunt: ​​luna, arcul de argint, sageata si tolba.

Mercur – Hermes

Zeul comertului, protector al drumurilor si ghid al calatorului .

Era fiul lui Jupiter si al Maiei Maiestas. El era zeul mesager. Protector al negustorilor si calatorilor, al pastorilor si al turmelor.

Atributele sale sunt: ​​Pegasul, caduceul, sandalele aliate si geanta.

Baco - Dionysos

Zeul vinului si al dansului. Inspirator de delir si extaz .

Fiul zeului Zeus – Jupiter si umanul Semele. El este de obicei infatisat ridicand un pahar de vin sau purtand un ciorchine de struguri. Originea sa nu este foarte clara si grecii insisi o considerau ca provine dintr-o tara indepartata.

Atributul sau este: tirsul.

Vulcan – Hephaestus

Zeul vulcanilor, al incendiilor si al fierariei .

El a fost zeul focului si creatorul armelor zeilor si eroilor. S-a casatorit cu Venus, dar i-a fost infidel cu Marte. El este de obicei infatisat ca un barbat in varsta, puternic, dar schiop si cu aspect neplacut.

Atributele lui sunt: ​​nicovala si ciocanul.

Pluto – Hades

Dumnezeul mortilor. Domnul lumii interlope .

Fiul lui Saturn si al lui Ops. El era zeul lumii interlope, al iadului si al mortilor. El a fost deosebit de temut si respectat de toti, deoarece fiecare fiinta vie avea sa ajunga in domeniul lui. Nimeni nu s-a razvratit vreodata impotriva lui.

Atributele sale sunt: ​​coroana de abanos, tronul de abanos si un car tras de patru cai negri.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Care sunt principalii zei romani?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket