O ferma georgiana, castigatoare a premiului RIBA, restaurata frumos pentru viata moderna

O ferma georgiana, castigatoare a premiului RIBA, restaurata frumos pentru viata moderna

„Nu este atat de surprinzator ca ajungi sa ai cea mai buna casa atunci cand lucrezi cu cel mai bun arhitect”, spune David Clifford. El si Jenny, sotia lui, ne-au servit pranzul si am vorbit despre casa lor din Gloucestershire, care cu cateva luni mai devreme fusese numita Casa RIBA a anului 2021.

Cand cuplul a cumparat ferma georgiana in urma cu peste 10 ani, lista agentului imobiliar a descris-o destul de maret drept „o resedinta de tara foarte distinsa... reputata a fi cea mai mare proprietate casnica ocupata din Gloucestershire”. Pe vremuri, ar fi fost o casa frumoasa cu patru dormitoare, dar, in ultimii ani, a fost vandalizata de straturi de tencuieli si de o extensie ciudata cu un singur etaj lipita pe flancul ei de vest. A prezentat una dintre acele oportunitati clasice pentru oamenii potriviti sa-l cumpere si sa-l aduca inapoi la gloria de odinioara – un mic proiect dragut pentru doi pensionari poate.

Si asta s-ar fi putut intampla daca David (un fost publicist) si Jenny (un psihoterapeut pensionar) nu ar fi venit impreuna cu cele trei pisici somaleze, Thelma, Louise si Blue, si chipesul lor pudel Omar. Pentru ca ambitiile lor au depasit cu mult ceea ce oricine, inclusiv biroul local de planificare, credea ca se poate face pe acest teren de sapte acri, sus, pe un deal, cu vedere la Valea Wye.

A fost arhitecta Alison Brooks pe care David si Jenny au adus-o la bord pentru a-i ajuta sa-si realizeze planurile pentru casa. Cuplul a vorbit cu o mana de alte practici, dar au fost cuceriti – potrivit lui David – de „cat de inteligenta, calma, impecabila si stralucitoare” era Alison. Nu ar fi ranit ca, in aceasta perioada, ea a primit unele dintre cele mai importante premii ale carierei sale: Premiul RIBA Stephen Lawrence (Wrap House, 2006); Medalia RIBA Manser (Casa Sarii, 2007); si Premiul RIBA Stirling (proiect de locuinte Accordia, 2008). „Parerea noastra a fost ca Alison stia ce sa faca si ar fi bine sa ascultam ce a spus ea”, spune David. — A fost foarte simplu.

Derularea rapida prin primii ani ai proiectului de deceniu, ferma a fost restaurata, hidroizolata si izolata; randamentul si extensia au fost eliminate. Interiorul casei principale a fost reimaginat, cu o parte din aripa de est deschisa pentru a crea un spatiu de galerie pe trei niveluri: un depozit pentru o parte din colectiile de arta etnografica a lui David, pe care el a achizitionat-o inca din anii saptezeci.

Tot ce ai nevoie pentru o baie in stil modern Te-ar putea interesa si: Tot ce ai nevoie pentru o baie in stil modern

In acest spatiu vedem primele indicii ale uneia dintre trasaturile definitorii ale designului lui Alison – si o idee pe care ea o dezvolta de multi ani. L-ai putea descrie ca o aversiune – aproape o alergie – la unghiurile drepte. Deschiderea pe care a creat-o intre parter si primul etaj, de exemplu, este un spatiu trapezoidal, usor deschis spre semineu. Lucrand cu unghiuri de cateva grade de fiecare parte a 90°, explica ea, „peretii devin directionali, spatiul fie se poate deschide, fie se poate concentra. In ferma, exista o slabire treptata a limbajului arhitectural, care explodeaza. in aripa de vest.' Ganditi-va la asta ca la o explozie controlata, totusi. In timp ce arhitectura provoaca o serie de perceptii despre cum ar trebui sa arate camerele, nu este un spatiu dificil de intalnit. Dimpotriva.

Aceasta aripa de vest noua, cu doua etaje, se intinde pe peste 300 de metri patrati si este situata mai in spatele casei decat extinderea pe care a inlocuit-o. „Am vrut sa amane ferma, pentru ca este ceva nobil in ea cu simetria sa, masa si piatra folosita”, spune Alison. „Si era important ca noua structura sa arate diferit, mai degraba decat sa incerce sa se integreze.” Imbracata cu placa neagra din fibra de ciment si accesata printr-o rampa usoara in jos de la ferma, aripa de vest este noua inima a casei.

David si Jenny sunt bucatari si gazde grozavi, asa ca a fost proiectata o bucatarie mare si o sufragerie, care acopera toata adancimea structurii. Peretii sai sunt inclinati spre interior in diferite grade, atragandu-te usor spre o camera de zi, care se termina intr-un perete de sticla care da spre gradina. Unghiurile peretilor te impinge de-a lungul cladirii intr-un mod usor indirect, deplasat. Alison ne invita sa ne gandim la camere care sunt mai mult decat cutii celulare statice.

Manipularea ei geometrica a fost folosita si pentru a indrepta atentia proprietarilor asupra privelistilor peisajului. In bucatarie, te uiti la campuri de pe chiuveta, in timp ce de pe insula vezi peste Valea Wye – pana la noul Pod Severn intr-o zi senina. „Este un loc cu vederi panoramice”, observa Alison. „Cand stai acolo, te simti in contextul peisajului”. Priveste in sus si exista o deschidere trapezoidala catre un mezanin plin de lumina. Ca si omologul sau din ferma, balustradele sale sunt din sticla, pentru a nu bloca vederile interioare.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la O ferma georgiana, castigatoare a premiului RIBA, restaurata frumos pentru viata moderna

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket