Grupul consultativ CDC spune ca majoritatea americanilor ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in aceasta toamna

Grupul consultativ CDC spune ca majoritatea americanilor ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in aceasta toamna

Cu toamna aproape, expertii in sanatate spun ca este timpul ca americanii sa inceapa sa se gandeasca la vaccinare pentru a se proteja de virusul gripei sezoniere.

Dr. David Cutler, medic de medicina de familie la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, a spus ca este dificil de prezis ce fel de sezon gripal vom avea, deoarece aceasta depinde de o serie de factori.

Dar „ne putem astepta ca va exista cel putin un sezon mediu de gripa”, a spus el pentru Healthline. Si avand in vedere acest lucru, „vaccinurile devin mai importante”.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda ca toate persoanele cu varsta de 6 luni si peste sa primeasca un vaccin impotriva gripei sezoniere, cu exceptia cazului in care nu pot din motive de sanatate.

Aceasta recomandare este deosebit de importanta pentru persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave ale gripei, inclusiv:

  • adulti de 65 de ani sau mai mult
  • persoane insarcinate (gripa poate fi si daunatoare fatului)
  • persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice, cum ar fi astmul, diabetul, bolile de inima sau bolile de rinichi
  • copii mai mici de 2 ani
  • persoanele cu un sistem imunitar slabit
  • persoanele care locuiesc intr-un azil de batrani sau intr-o alta unitate de ingrijire pe termen lung

Vaccinurile din acest an vizeaza patru tulpini de virus gripal. Acestea sunt tulpinile pe care expertii se asteapta sa circule pe scara larga, desi altele se pot raspandi si in comunitate.

Vaccinurile sunt oferite de patru companii farmaceutice, inclusiv vaccinuri cu doze mai mari si un vaccin nazal.

„Clinic, toate acestea sunt foarte eficiente”, a spus Cutler, „Si toate sunt considerate a fi in siguranta.”

Daca oamenii au intrebari despre care sa aleaga, se pot consulta cu medicul lor primar, a adaugat el, „pentru a vedea daca situatia lor particulara justifica sa se administreze un vaccin in detrimentul altora”.

Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) al CDC a declarat in Raportul saptamanal privind morbiditatea si mortalitatea din 25 august ca nu recomanda un anumit vaccin. In schimb, oamenii ar trebui sa aleaga un vaccin adecvat varstei recomandat de furnizorul lor de asistenta medicala.

Procedura de vaccinare impotriva zosterului: tot ce trebuie sa stiti Te-ar putea interesa si: Procedura de vaccinare impotriva zosterului: tot ce trebuie sa stiti

Cu toate acestea, ori de cate ori este posibil, adultii cu varsta de 65 de ani sau mai mult ar trebui sa primeasca unul dintre vaccinurile gripale cu doze mai mari sau cu adjuvant, a spus ACIP. Acestea ofera o protectie mai buna pentru adultii in varsta, care pot avea un raspuns mai slab la vaccinurile standard antigripal.

Dr. Sherrill Brown, director medical pentru prevenirea infectiilor, AltaMed Health Services din California, a declarat ca vaccinul antigripal nazal, care este disponibil pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 2 si 49 de ani, „poate fi benefic pentru cei care se tem de ace”.

Unii copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 8 ani, cum ar fi cei care primesc vaccinul pentru prima data, pot avea nevoie de doua doze, administrate la cel putin patru saptamani. Daca nu sunteti sigur de cate doze are nevoie copilul dumneavoastra, intrebati medicul pediatru.

„Momentul este esential cu vaccinul antigripal daca doriti ca acesta sa fie eficient in mod optim”, a spus Cutler, „deoarece potenta sa dureaza aproximativ patru luni”.

Asa ca, in mod ideal, majoritatea oamenilor ar trebui sa faca vaccinul antigripal in septembrie si octombrie. Acest lucru va asigura ca protectia lor imunitara este ridicata atunci cand sezonul gripal atinge varful, ceea ce a spus CDC, in general, se intampla intre decembrie si februarie.

Sezonul gripei, totusi, poate varia de la an la an, unii ani avand o activitate gripala semnificativa pana in primavara. Activitatea gripei poate, de asemenea, atinge varful in momente diferite in diferite parti ale tarii.

Deci, „recomandarea mea este ca atunci cand incepeti sa auziti despre un numar tot mai mare de cazuri de gripa in zona dumneavoastra, atunci cand doriti sa faceti vaccinul antigripal”, a spus Cutler. „Cu toate acestea, daca nu l-ai primit pana la 1 noiembrie, probabil ca ar trebui sa-l primesti atunci.”

Daca asteptati mai mult, va puteti vaccina in continuare, daca gripa mai circula in comunitate si mai sunt disponibile doze de vaccin.

Pentru copiii care vor primi doua doze de vaccin, ar trebui sa primeasca prima doza cat mai curand posibil dupa ce vaccinul este disponibil, inclusiv in lunile iulie si august. Acest lucru le va oferi suficient timp pentru a primi a doua doza inainte de varful sezonului gripal.

Pentru ce este bun acidul folic si cine ar trebui sa-l ia? Te-ar putea interesa si: Pentru ce este bun acidul folic si cine ar trebui sa-l ia?

In plus, „persoanele insarcinate ar trebui sa fie vaccinate inainte de inceperea sezonului gripal si inainte de nastere – in mod ideal in al 3-lea trimestru de sarcina – pentru a transmite anticorpi de protectie copilului lor nenascut”, a spus Brown pentru Healthline.

ACIP a spus ca gravidele care sunt in al treilea trimestru de sarcina in lunile iulie si august pot fi vaccinate in aceste luni.

Majoritatea vaccinurilor impotriva gripei, inclusiv vaccinurile nazale, sunt fabricate folosind tehnologia pe baza de oua. Ca rezultat, ele pot contine cantitati mici de proteine ​​din ou.

Cu toate acestea, un studiu CDC a constatat ca riscul de reactii alergice severe dupa vaccinul antigripal la persoanele cu alergii la oua este „putin probabil”.

Asadar, ACIP recomanda ca toate persoanele in varsta de 6 luni sau mai mari cu o alergie la oua sa primeasca vaccinul antigripal.

„Pentru cei cu antecedente de alergie la oua, nu mai exista o contraindicatie pentru vaccinul antigripal”, a spus Brown, „si pot primi orice vaccin disponibil care este adecvat pentru varsta lor”.

Ca masura de precautie, vaccinurile antigripala sunt administrate de un furnizor de asistenta medicala instruit si echipat pentru a gestiona potentialele reactii alergice dupa vaccinare.

Cutler a spus ca un grup de persoane care nu ar trebui sa primeasca un vaccin antigripal sunt cei care au avut „reactii alergice semnificative” la un vaccin antigripal anterior.

„Pentru ei, exista terapii alternative, cum ar fi medicamentele antivirale, pe care le pot folosi pentru a se proteja”, a adaugat el.

Medicamentele antivirale gripale sunt disponibile numai pe baza de reteta. Se administreaza sub forma de lichid, pulbere inhalata sau solutie intravenoasa si lupta impotriva virusului odata ce acesta intra in corpul tau.

Majoritatea americanilor cu varsta peste 6 luni ar trebui sa primeasca vaccinul antigripal, dar mai ales cei cu risc crescut de complicatii gripale.

Sunt disponibile mai multe vaccinuri impotriva gripei, inclusiv vaccinuri cu doze mai mari si vaccinuri nazale. Acestea sunt la fel de eficiente, dar unele pot fi o optiune mai buna pentru anumite persoane.

Persoanele cu alergii la oua pot primi oricare dintre vaccinurile gripale, a spus CDC, inclusiv cele fabricate cu tehnologie pe baza de oua.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Grupul consultativ CDC spune ca majoritatea americanilor ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in aceasta toamna

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket