Este adevarat ca furia afecteaza sanatatea?

Este adevarat ca furia afecteaza sanatatea?

Cu totii avem dreptul sa ne enervam, dar sunt cei care, datorita naturii lor irascibile, au nevoie de foarte putin pentru a raspunde cu furie. Acum, acesti oameni ar trebui sa stie ca o gestionare defectuoasa a emotiilor lor poate sa-si lase amprenta asupra lor in multe feluri. Le analizam.

Este adevarat ca furia afecteaza sanatatea? Cu totii cunoastem pe cineva asa, cei dependenti de furie, cei care vad zece probleme in fiecare solutie, cei care, departe de a fi atenti la motive, se lasa dusi de adrenalina neratiunilor. Sunt acesti oameni probabil cu risc crescut de, sa zicem, un atac de cord? Este si adevarat ca pot suferi mai multe migrene?

Datele privind posibila relatie dintre furie, furie si disconfort fiziologic coincid de obicei: exista dovezi. Fiecare stare emotionala de mare activare genereaza un impact. Mai mult, pentru a o intelege mai bine, am putea folosi metafora unui val care loveste o stanca de pe plaja.

Un atac punctual nu va genera nicio modificare a suprafetei acelei pietre. Nici noi insine nu vom observa nimic daca, la un moment dat, ne pierdem cumpatul si ne lasam purtati de acea furie ocazionala in care ridicam vocea mai mult decat este necesar si simtim intepatura furiei. Pe de alta parte, nu acelasi lucru se intampla cu acei oameni care, in general, au nevoie de foarte putin pentru a se enerva.

Sunt personalitati iritabile, profiluri care sar la minim cu o nerabdare extraordinara de a incepe o discutie si care duc in scurt timp la o stare de mare activare. In aceste din urma cazuri, in interior exista un ocean furtunos in care valurile lovesc coasta si stancile din nou si din nou, modificand intregul scenariu.

Prin urmare, efectele asupra sanatatii sunt inevitabile.

Supararile afecteaza sanatatea doar daca sunt frecvente

Exista un aspect despre care trebuie sa fim clari mai intai: a te enerva nu este rau. Furia, furia si nedumerirea pe care le putem simti in aceste situatii nu sunt, in sine, emotii pe care ar trebui sa le evitam sau sa le reprimam. Fiecare emotie in sine are un scop; De fapt, exista momente cand este legal si de inteles sa ne simtim suparati si sa ne aratam furia.

Selena Gomez: Cum ne poate influenta frumusetea sanatatea mintala Te-ar putea interesa si: Selena Gomez: Cum ne poate influenta frumusetea sanatatea mintala

Cheia este sa stii cum sa controlezi aceste situatii si sa ghidezi emotia catre un comportament adecvat . Pentru a intelege mai bine, vom da un exemplu. Avem un coleg care nu-si indeplineste sarcinile. Neglijenta lor ne face sa ne vedem supraincarcati fiind nevoiti sa indeplinim, de multe ori, sarcini care nu ne corespund.

Aceasta inseamna ca nu ne indeplinim corect functia. In cele din urma, vine acel moment in care ajungem sa reactionam din furie. Simtim furie si frustrare, dar gestionam acele emotii cu un scop: sa vorbim asertiv, ferm si in siguranta cu acea persoana pentru a face clar ca situatia nu poate continua.

Prin urmare, furia are un scop: sa rezolve ceea ce deranjeaza, sa faca fata nedreptatii si sa restabileasca homeostazia. Acum, personalitatea irascibila si acele profiluri care fac din furie rutina lor arata un management emotional slab. Toate acestea ajung sa le afecteze sanatatea. Sa vedem mai multe date.

Tensiunea arteriala, principalul factor de risc

In cercetarile sale, el a gasit frecvent acel model de personalitate in care exista dovezi ale unei incapacitati absolute de a controla aspecte atat de comune precum contradictia sau incertitudinea. Faptul ca lucrurile nu merg in felul lor le frustreaza si le excita. Cand cineva ii contrazice, nu poate echilibra valul emotiilor lor.

In acest fel, se subliniaza ca problema apare atunci cand isi fac din manie un stil de viata. In final, furia afecteaza sanatatea si o face printr-un element declansator: tensiunea arteriala.

 • Furia, ca si mania in sine, nu provoaca nicio boala de la sine. Nu sunt declansatori, sunt mediatori.
 • O fac indirect doar in cazul in care aceste stari de activare emotionala si fiziologica ridicata sunt constante. Frecventa cardiaca ridicata si tensiunea arteriala ajung sa provoace leziuni ale muschiului inimii.
 • Pe de alta parte, si ca efect al hipertensiunii, poti suferi de dureri de cap, migrene, ameteli etc.

Furia afecteaza sanatatea psihologica

Alok Vaid-Menon: „Este timpul pentru o noua paradigma a frumusetii” Te-ar putea interesa si: Alok Vaid-Menon: „Este timpul pentru o noua paradigma a frumusetii”

Stim deja ca furia afecteaza sanatatea cardiovasculara. Acum, in realitate, zona in care aceste emotii fugitive si negestionate au cel mai mare impact este in domeniul psihologic . Stim ca, in medie, pot genera urmatoarele consecinte:

 • Oboseala mentala si dificultati de concentrare. Mintea se concentreaza obsesiv pe ceea ce ii frustreaza si nu se mai ocupa de nimic altceva. Emotiile ii intuneca si isi pierd din ce in ce mai mult capacitatea de a reflecta, de a rezolva probleme etc.
 • Personalitatile iritabile au, de asemenea, un risc mai mare de a se confrunta cu tulburari de anxietate si depresie . Managementul defectuos emotional, adesea adaugat la stimea de sine scazuta care actioneaza in mod reactiv si agresiv pentru a se apara, ajunge sa-si ia taxa.

La fel, si nu mai putin important, nu putem uita ca acesti oameni ajung sa-si faca dusmani si diferente amare. Pot ajunge sa piarda oameni apropiati din cauza caracterului lor si acest fapt ii submineaza emotional. Toate acestea au un impact semnificativ asupra sanatatii lor psihologice.

Exista vreo strategie pentru a gestiona aceste stari?

In urma cu cativa ani, a fost realizat un studiu interesant. Avand in vedere ca furia afecteaza sanatatea si are efecte asupra echilibrului psihologic, a fost conceput un program pentru a face fata acestor realitati . Astfel, si pe parcursul mai multor luni, s-au dat strategii unui grup de oameni.

Aceste chei au fost orientate catre urmatoarele domenii:

 • Managementul emotiilor.
 • Reglarea furiei si a frustrarii.
 • Abilitati de comunicare si asertivitate.
 • Abilitati sociale si de interactiune.
 • Rezolvarea problemei.
 • Inteligenta emotionala
 • Reducerea gandurilor rumegatoarelor.

Dupa finalizarea acestui program, urmarirea a fost efectuata timp de cativa ani. Astfel, ceva ce s-a putut observa este ca nu numai ca sanatatea cardiovasculara s-a imbunatatit; In plus, buna gestionare a emotiilor si a furiei a optimizat sanatatea mintala, in special pe cea a adultilor in varsta.

Dupa cum putem vedea, a sti sa ne enervam intr-un mod inteligent emotional ne optimizeaza calitatea vietii. Deci, sa lucram la acest aspect.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Este adevarat ca furia afecteaza sanatatea?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket