Familia: functiile acesteia si cate tipuri de familii sunt

Familia: functiile acesteia si cate tipuri de familii sunt

Familia este nucleul in care copilul se formeaza si invata in prima instanta relatii afective, valori, principii, reguli, norme, loialitati, onestitate etc.

Exista o mare diversitate in formarea tipurilor de familii. Pot fi, de exemplu: copii cu un singur parinte, cupluri divortate cu copii si unite cu un alt cuplu care are si copii, cupluri de acelasi sex etc., unde poate fi un mediu propice de armonie si crestere sociala a fiintei umane. 

Familia este nucleul in care copilul se formeaza si se invata in prima instanta relatii afective, valori, principii, reguli, norme, loialitati, onestitate etc., un intreg sistem de credinte pregatindu-l pentru integrarea lor in societate.

Functiile familiei

In (1988) Garcia sustine ca principalele functii indeplinite de familie sunt grupate in urmatoarele sfere:

1. Biologic: conservarea speciei

2.Economic: asigurarea nevoilor primare de baza de subzistenta.

3.Social: reproducerea sistemului social in care traieste.

4.Psihologic: satisfacerea nevoilor afective, de dezvoltare si de independenta psihologica in randul membrilor.

Familia nucleara

Este cel format dintr-un barbat, o femeie si copiii lor recunoscuti social. Termenul nuclear se refera la unitatea centrala din care se nasc sau se dezvolta alte grupuri familiale mai mari. Este reprezentarea universala a relatiilor de familie, care indeplineste functii vitale, economice, reproductive si educational-formative.

Familia nucleara este ansamblul de fiinte care traiesc sub acelasi acoperis si care au o greutate emotionala semnificativa intre ele, acest sistem include trei sisteme principale pe orbita sa:

Familie compusa

Este un grup specific format din familii nucleare sau o parte a acestora. O casa un barbat si alte femei si copiii lor respectivi. Acelasi lucru este valabil si pentru un grup familial format din vaduve sau divortate cu copii, care se casatoresc din nou.

Familia extinsa

Este acel grup familial format din bunici, socri, unchi si veri.

Etapele prin care trece o familie sunt cunoscute sub denumirea de ciclul de viata al familiei, iar ca si in procesul dezvoltarii individuale, aceasta trece prin etape precum: copilaria, adolescenta, maturitatea si batranetea; Acestea vor avea de-a face cu etapele pe care le traim in familia noastra de origine, deoarece o reproducem la un anumit stadiu de dezvoltare si o putem transmite familiei noastre nucleare prin atitudini de compensare fata de copiii si partenerul nostru, fie cu atitudini si/sau comportamente extreme indiferent daca sunt supraprotectoare sau absente.

Una dintre caracteristicile importante ale familiei este aceea ca trebuie sa fie flexibila in regulile si regulamentele sale, precum si sa respecte libertatea fiecaruia dintre membrii sai de a realiza o interactiune armonioasa, care va genera invatarea necesara adaptarii intr-o societate.

Familia naturala care decurge din alegerea unui barbat si a unei femei care, atunci cand se alatura, si-au gasit caminul, fiind un mediu de interactiuni, care necesita ingrijire constanta din partea ambilor pentru a fi mentinuta.

Familia prin legaturi naturale va favoriza dezvoltarea; individuarea formand valorile umane de care au nevoie toate societatile.

Cele 20 de tipuri de personalitate in psihologie - Care este a ta? Te-ar putea interesa si: Cele 20 de tipuri de personalitate in psihologie - Care este a ta?

Fiinta umana are nevoie ca familia sa-si cunoasca limitele personale si posibilitatile pentru a le depasi pe unele si a profita de altele pentru a obtine un mai mare stapanire de sine.

Diversi profesionisti din domeniul sanatatii  au ajuns la concluzia ca problemele pacientilor sunt direct legate de caracteristicile interne ale nucleului lor familial.

Exista diferite tipuri de familii care, in functie de configuratia lor, vor avea ca rezultat atat aspecte pozitive, cat si obstacole in cresterea evolutiva a individuatiei si separarii:

Tipuri de familii

Familii monoparentale

Este atunci cand familia este formata din doar doi membri ai familiei, tinand cont daca a fost o mama care locuieste cu copilul ei din cauza decesului partenerului sau din cauza despartirii de partenerul ei, este posibil ca acest copil petrece mai mult timp traind cu adultii si datorita interactiunii lor vor parea mai maturi decat semenii lor de aceeasi varsta. De obicei, rudele, unchii acelui copil ii vor spune: Tu esti omuletul casei! Dandu-ti o sarcina grea.

Este posibil ca acest copil sa primeasca mai multa atentie, fiind mai individualizat spre deosebire de alti copii, oferind o legatura prea stransa, hranind dependenta reciproca, generand loialitate bolnava, iar mama sa nu se relationeze cu un alt cuplu spunand: nu am de gand sa dau. el o rasfat! tata vitreg pentru fiul meu!, si nu isi va face viata cu un alt cuplu de-a lungul timpului si va spune: nu ma voi casatori pentru ca nu o voi lasa pe mama singura, daca ea a fost pentru mine toata viata. ! Probabil va fi un „Don Juan” si va avea multe prietene pentru a nu se stabiliza emotional, pentru ca altfel ar avea un angajament de casatorie.

Familie de trei generatii

Este o familie extinsa in care unul sau ambii bunici, parinti si copii locuiesc sub acelasi acoperis.

Uneori bariera este ca unul dintre bunici descalifica parintii prin eliminarea pedepselor, ceea ce va face o alianta puternica cu bunicul si va slabi limitele cu parintii.

Familii cu sprijin

Atunci cand in nucleul familial sunt multi copii, de obicei unuia dintre ei si uneori mai multi batrani ai acestor copii sunt delegate responsabilitati de adult care nu le apartin, decurgand ulterior personalitati care se numesc „codependente”

In unele familii, unul dintre parinti lipseste perioade lungi de timp, fie din cauza muncii, dependentei de alcool sau de droguri etc., iar cel care ramane in locul lor va trebui sa isi asume functii suplimentare de ingrijire a copiilor.

Aceste familii acordeon, avand in vedere organizarea structurii familiale care a fost generata, nu permit intrarea parintelui in rolul sau, care acum va deveni permanent, intrucat sistemul familial va tinde sa nu permita o ierarhie sau poate sa-l expulze.

Schimbarea familiilor

Acele familii care isi schimba constant adresa, fie de serviciu, asa cum se intampla in unele conduceri de banci, fie fotbalisti, militari etc. Copiii care isi schimba in permanenta resedinta, si deci scoala, parasind prietenii pot genera disfunctii, nu isi pot face prieteni, devenind pustnici si izolati, neangajandu-se in relatii afective intr-un mod formal, intrucat nu vor fi considerati stabili.

Familii gazda

De la protagonist la victimizator: cele cinci tipuri de prieteni toxici care ne consuma energia Te-ar putea interesa si: De la protagonist la victimizator: cele cinci tipuri de prieteni toxici care ne consuma energia

Copilul poate fi incorporat in sistemul familial, fiind destinatarul tensiunilor caminului, dezvoltand simptome datorate organizarii si tensiunilor celorlalti membri ai familiei si se manifesta, putand sa creada ca se datoreaza unor cauze individuale si situatii genetice ale familiei lor de origine, si sa nu se creada ca sunt de natura relationala cu membrii sistemului, acesta fiind doar purtatorul simptomului.

Familii cu tata vitreg sau mama vitrega

Va trebui sa treci printr-un proces de integrare atunci cand incorporezi un parinte adoptiv in sistemul familial. Noul tata, simtindu-se instrainat de copii, poate sa nu se daruiasca pe deplin angajamentului parental, ramanand periferic, iar copiii vor cere pretentii de la tatal natural, expunand in mod exagerat problema care se pune prin impartirea loialitatilor.

Problema tatalui vitreg sau a mamei vitrege nu este asa cum se crede ca in povesti, ca acest tata vitreg sau aceasta mama vitrega va abuza de copil(i), dar si problema care poate aparea este ca tatal natural nu permite stabilirea limite ca figura in rolul parental.

Acest tip de familii care au experimentat pierderea unei persoane dragi si continua sa o traiasca ca si cum ar exista, in negarea mortii careia nu si-au rezolvat durerea.

Aceste tipuri de familii nu permit schimbari din cauza rigiditatii sistemului, intrucat continua sa traiasca tristetea pierderii, neputandu-se detasa de persoana iubita, ceea ce reprezinta continuarea unei legaturi traind de parca ar mai exista: sa nu folosesti fotoliul bunicului!, sa lasi camera fiului meu asa cum a lasat-o inainte de a pleca!, sau sa aranjezi tacamurile pe masa, chiar si atunci cand persoana nu este acolo etc.

Problema in acest tip de familie este rigiditatea si putina flexibilitate la schimbari, transmitand intr-o continuitate atitudini din generatie in generatie, cu tipare repetitive invatate si generatoare de simptome, care vor obliga sistemul sa functioneze defectuos.

Familiile fugare

In acest tip de familie apar probleme privind ierarhia rolurilor si dificultati in limitele dintre subsistemele familiale. De exemplu, in familiile cu copii mici, una dintre principalele probleme care apar este ca parintii il definesc pe cel mic din casa drept un Hitler sau un Napoleon, deoarece nu respecta nicio regula acasa; Noi, specialistii in terapie de familie, stim ca atunci cand in casa este un tiran si terorizeaza o familie intreaga, trebuie sa presupunem ca are un complice. Deoarece, pentru ca o persoana mica de mai putin de un metru inaltime sa fie atat de inalta, asta se datoreaza faptului ca este cu siguranta cocotat pe umerii cuiva din familie. Cu siguranta exista descalificare intre parinti in acorduri si acest tiran trianguleaza pozitia ierarhica.

Familii psihosomatice

In acest tip de familie, se pare ca forma de unire este prin imbolnavirea unuia dintre membrii sistemului familial,

Exista o fuziune excesiva intre membrii familiei cu supraprotectie fata de unii, fiind incapabili de rezolvare a conflictelor, provocandu-le anxietate incercand cu orice pret sa mentina pacea pentru a evita conflictele.

Trebuie amintit ca diferitele tipuri de familie sunt in schimbare si dinamice, descriindu-l in timp util, pentru a o intelege, totusi, asta nu inseamna ca exista doar unul dintre aceste tipuri de familii, ci ca doua sau mai multe tipuri de familii pot fi combinate.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Familia: functiile acesteia si cate tipuri de familii sunt

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket