Durabilitatea imbracamintei nu este legata de un pret mai mare

Durabilitatea imbracamintei nu este legata de un pret mai mare

O noua cercetare efectuata de School of Design de la Universitatea din Leeds a descoperit ca pretul nu este un indicator al duratei de viata a hainelor, provocand perceptia ca platirea unui pret mai mare inseamna o mai buna durabilitate a imbracamintei.

Raportul „Worn Out”, comandat ca parte a unui proiect mai larg de catre organizatia de caritate pentru mediu Hubbub si retailerul de imbracaminte Primark, este unul dintre cele mai mari studii de acest gen, in care cercetatorii au testat pe larg o gama de haine noi la diferite marci stradale, cu o varietate de puncte de pret in conditii controlate de laborator pentru a ajuta la determinarea relatiei dintre pret si durabilitate.

Cercetarea a fost intreprinsa pentru a intelege daca cumparatorii se pot astepta la un nivel mai ridicat de durabilitate a articolelor de imbracaminte daca cheltuiesc mai mult pe imbracaminte si daca articolele de imbracaminte la pret redus sunt in mod inerent mai putin durabile. Pentru studiu, durabilitatea se refera la daca/cat timp un articol de imbracaminte ramane functional si purtabil, fara a necesita multa intretinere sau reparatie atunci cand se confrunta cu uzura si spalarea normala.

Cu cat este mai buna durabilitatea unui articol de imbracaminte, atat pentru functia, cat si pentru aspectul sau, cu atat isi pastreaza mai mult un nivel de satisfactie a clientilor si, prin urmare, este mai probabil sa ramana in uz. Nemultumirea, care poate fi cauzata de contractie, gauri din tesatura, decolorare, pilling si articolele de imbracaminte care arata vechi si uzate, pot duce la ca haina sa nu mai fie folosita si/sau sa ajunga in fluxuri de deseuri.

Cercetatorii se intreaba daca pretul este un indicator exact al durabilitatii imbracamintei

Studiul comparativ a evaluat 65 de articole de imbracaminte din trei tipuri de articole de imbracaminte - blugi din denim, hanorace si tricouri din gamele pentru femei si barbati, provenite de la comercianti cu amanuntul, de la designeri si online, de la preturi mici la cele mai mari in 2022, vanzand cu amanuntul de la sub 5 lire sterline pana la in jur de 150 de lire sterline.

Performanta fiecarei articole de imbracaminte a fost evaluata in raport cu o serie de standarde recunoscute de industrie pentru a testa durabilitatea, inclusiv spalari repetate si evaluari vizuale, precum si teste tehnice specifice pentru diferitele tipuri de imbracaminte.

De exemplu, denimul a fost testat pentru abraziune (probabilitatea tesaturii de a se uza prin gauri), rezistenta cusaturilor, rezistenta la tractiune (rezistenta la rupere/rupirea tesaturii), decolorare, stabilitate (rezistenta la contractie sau pierderea formei) si uscat si frecare umeda (probabilitate de colorare incrucisata in timpul purtarii in conditii uscate si umede). In timp ce tricourile si hanoracele au fost supuse testelor pentru pilling (boblarea tesaturii), stabilitatea (rezistenta la micsorare sau pierderea formei), spiralitate (rezistenta la rasucirea imbracamintei), rezistenta la spargere (rezistenta la rupere/rupirea tesaturii) si rezistenta culorii (patarea altor articole de imbracaminte in timpul spalarii).

Ce este o gradina verticala si cum sa va creati una acasa? Te-ar putea interesa si: Ce este o gradina verticala si cum sa va creati una acasa?

Durabilitatea dezmintita: cercetarile dezvaluie ca pretul nu este un indicator al duratei de viata a hainelor

Testarea a constatat ca pretul de vanzare cu amanuntul al unui articol de imbracaminte nou nu poate fi folosit ca indicator pentru a identifica durabilitatea buna sau inferioara, deoarece durabilitatea atat a articolelor de imbracaminte la preturi ridicate, cat si a celor la preturi mici a variat de la excelent la foarte slab in diferitele categorii de imbracaminte si pentru femei. si imbracaminte pentru barbati.

Descoperirile cheie arata ca tricourile pentru femei cu preturi mai mici de 10 lire au depasit cele vandute cu amanuntul la aproximativ 40 de lire sterline, iar hanoracele pentru femei cu preturi intre 11 si 20 de lire sterline au fost clasate mai sus pe scara durabilitatii decat cele cu preturi sub 50 de lire sterline si aproximativ 100 de lire sterline.

Doar diferente neglijabile de durabilitate au fost gasite pentru o pereche de blugi de dama cu un pret de aproximativ 15 lire, comparativ cu o pereche care se vand cu amanuntul la un pret de peste zece ori mai mare.

In plus, un tricou pentru barbati care costa mai putin de 5 lire s-a clasat ca al doilea cel mai durabil din 17 articole testate, depasind unul de zece ori pretul.

Dintre articolele de imbracaminte testate, doar hanoracele pentru barbati au prezentat performante constant mai mari decat cele cu preturi mai mici.

Consumatorii cred ca hainele scumpe vor dura mai mult

Pentru a completa cercetarea, Hubbub a comandat Censuswide sa chestioneze 3.000 de adulti din Marea Britanie despre atitudinile fata de ingrijirea imbracamintei si modul in care acestea variaza in functie de cost. Ei au descoperit ca 67% din publicul britanic considera ca hainele scumpe vor dura mai mult decat articolele mai accesibile. De asemenea, mentioneaza ca multi isi ingrijesc hainele in mod diferit, in functie de cat au platit, si sunt cu 64% mai probabil sa le inchida dupa ce le-au purtat, 62% isi iau timp pentru a elimina scurgerile si petele si 54% sunt dispusi. pentru a efectua reparatii la articole mai scumpe.

Cele mai frumoase covoare pentru locuinta ta Te-ar putea interesa si: Cele mai frumoase covoare pentru locuinta ta

Dr. Mark Sumner, lector la Universitatea din Leeds, a declarat intr-o declaratie: „Actiunea pentru a face industria modei mai sustenabila este esentiala, iar durabilitatea articolelor de imbracaminte are un rol foarte important in acest sens. Dar masurarea obiectiva a duratei de viata a hainelor este complexa si dificila, deoarece durabilitatea este afectata de tipul de materiale si tesaturi din imbracaminte, de modul in care sunt facute hainele si de modul in care ne spalam si ingrijim hainele.

„Cu toate acestea, aceasta cercetare independenta a aratat cum putem masura durabilitatea pentru a identifica cele mai multe si cele mai putin durabile articole de imbracaminte. Iar rezultatele arata ca pretul de vanzare cu amanuntul nu poate fi folosit pentru a prezice care articole de imbracaminte vor dura mai mult decat altele. Rezultatele arata, de asemenea, ca raportul calitate-pret variaza foarte mult in functie de preturile diferitelor articole de imbracaminte.”

Aoife Allen, director la Hubbub si lider de moda, a adaugat: „Durabilitatea trebuie sa devina esentiala pentru dezbaterea despre sustenabilitate. Hainele durabile reduc nevoia de achizitii de inlocuire, cresc sansele unei a doua viata mai lungi si ofera un raport calitate-pret mai bun – o preocupare semnificativa in contextul crizei actuale a costului vietii. Exista discutii limitate in randul comerciantilor cu amanuntul despre importanta durabilitatii si putine dovezi concrete disponibile.

„Industria modei ar trebui sa proiecteze imbracaminte pentru a rezista mai mult, iar noi ii putem ajuta sa-i facem pe oameni constienti de pasii simpli pe care ii pot face pentru ca toate hainele lor sa reziste mai mult. Aceasta cercetare evidentiaza faptul ca acelasi nivel de ingrijire ar trebui acordat tuturor articolelor de imbracaminte, indiferent de pret, pentru a le prelungi cat mai mult durata de viata. Noua noastra colaborare cu Scoala de Design de la Universitatea Leeds si Primark isi propune sa creasca gradul de constientizare cu privire la aceasta problema importanta.”


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Durabilitatea imbracamintei nu este legata de un pret mai mare

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket