Diagnosticul cancerului de sange: cand misiune imposibila a devenit posibila

Diagnosticul cancerului de sange: cand misiune imposibila a devenit posibila

UE are un obiectiv ambitios: in cadrul misiunii sale privind cancerul, „Pana in 2030, peste 3 milioane de vieti sunt salvate, traind mai mult si mai bine”. Potrivit OMS, au existat aproximativ 320.000 de cazuri noi de persoane cu cancer de sange in Europa in 2020.

Odata considerata imposibila, precum si bazata exclusiv pe experti, standardizarea colectarii si procesarii sangelui pentru utilizarea diagnosticului de cancer de sange este acum considerata imperativa.

Acesta este rezultatul muncii de zeci de ani desfasurate de trei grupuri sub o organizatie umbrela formata in 2009, Fundatia stiintifica europeana pentru hemato-oncologie de laborator (ESLHO).

Atat EuroClonality, cat si EuroMRD au lucrat la ADN-ul si genele celulelor leucemice. Coordonatorul EuroMRD, profesorul Beat Schafer a subliniat: „Boala reziduala minima (MRD), celulele bolnave ramase dupa un tratament, sunt acum folosite pentru a adapta terapia pentru un rezultat mai bun al pacientului cu toxicitate redusa.” EuroFlow a rafinat modul in care privim fiecare celula individuala si luam masuratori cruciale importante pentru diagnosticarea si clasificarea bolii, un proces numit citometrie in flux.

Metode de diagnosticare

Imbinandu-si cunostintele si resursele, cele trei grupuri au organizat metode standardizate de laborator pentru a diagnostica cele trei tipuri de cancer de sange si maduva osoasa: leucemie, limfom si mielom.

Profesorul Van Dongen este sigur de motivul succesului lor. „Acest nivel de standardizare nu a fost atins mai devreme cu teste de o complexitate atat de mare. Toate acestea nu s-ar fi putut realiza niciodata fara finantarea si sprijinul UE.”

 Mai multe laboratoare, mai multi pacienti, mai multe date

Pe masura ce metodele EuroFlow se raspandesc la nivel global, sunt mai multe laboratoare si pacienti, iar standardizarea este cruciala. Asigurarea ca datele de diagnosticare sunt aceleasi oriunde in lume este cel mai important factor pentru un diagnostic rapid si precis.

„Analiza acestor date cu instrumente software de date mari duce la clasificarea in continuare a starii de boala a individului. Aceasta stratificare a pacientilor inseamna in cele din urma un tratament mai personalizat”, a mentionat profesorul Van Dongen.

Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata Te-ar putea interesa si: Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata

Atunci cand multe laboratoare folosesc citometria in flux pentru a analiza caracteristicile fizice ale fiecarei celule, pot fi introduse o serie de variabile. Dar standardizarea inseamna ca fiecare centru de diagnosticare utilizeaza aceleasi criterii, astfel incat acest lucru nu interfereaza cu acuratetea diagnosticului.

Numararea celulelor cu viteza luminii

Laboratoarele de astazi pot numara si clasifica celulele sanguine cu o viteza fenomenala pentru un diagnostic rapid.

„Pot exista 10 milioane de leucocite, un tip de globule albe, in 2 ml de sange”, a explicat profesorul Van Dongen. „Folosind cele mai moderne instrumente de citometrie in flux, putem masura 10 milioane de celule in 6 pana la 8 minute cu o sensibilitate de 1 la 100.000. Adica, 1 celula de leucemie poate fi distinsa individual intr-o populatie de 100.000 de celule normale.De exemplu, in 1996, cand Anton Langerak, acum profesor la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Tarile de Jos, tocmai isi incepea un post-doctorat in diagnosticarea leucemiei si limfomului in cadrul programului UE BIOMED-2. Cunoscut acum sub numele de EuroClonality, acest program s-a concentrat pe amplificarea si multiplicarea unor cantitati mici de material genetic, ADN sau ARN, folosind reactia in lant a polimerazei (PCR).

Cautarea unor molecule si gene specifice reprezinta un progres urias in primele zile, cand leucemiile erau caracterizate doar pe baza cromozomilor. Privirea tipurilor de cromozomi ofera un diagnostic mai putin precis, deoarece un cromozom poate contine mii de gene.

„Valoarea adaugata a PCR pentru pacient ar putea fi confirmarea unei noi tumori, iar acest lucru este esential pentru determinarea tratamentului. La inceputul carierei mele de cercetare, nu exista un test PCR standardizat pentru limfom. Mai mult, pacientii s-au confruntat cu o lunga asteptare pentru rezultatele analizelor de sange, in jur de o luna”, a amintit profesorul Langerak. In zilele noastre, au rezultatele testelor in decurs de o zi.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Diagnosticul cancerului de sange: cand misiune imposibila a devenit posibila

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket