Curiozități pe care probabil nu le știai despre 7 jocuri celebre

Curiozități pe care probabil nu le știai despre 7 jocuri celebre

În lumea jocurilor, fiecare piesă și fiecare regulă are propria poveste. De-a lungul istoriei, jocurile emblematice au acumulat tot felul de curiozități interesante. În continuare, vom prezenta câteva exemple.

Monopoly

Mai mult ca sigur ai jucat Monopoly, deci se poate spune că ai călătorit virtual pe străzile Londrei și alte altor orașe mari. Cu toate acestea, puțini practicanți știu că jocul a fost creat inițial pentru a demonstra ineficiența proprietății private. Inventată în 1904 de Elizabeth Magie, prima versiune a jocului se numea „The Landlord’s Game”, care a servit drept platformă educativă pentru a-i învăța pe oameni despre inechitățile asociate cu sistemul de proprietate al acelor vremuri. A mai existat și o ediție a jocului Monopoly cu bani reali, unde în loc de bancnote de joc, au fost introduse sume reale.

Șah

Șahul, care este cunoscut și sub numele de „jocul regilor”, are o istorie ce se întinde pe mai multe milenii. Originile exacte sunt încă subiect de dezbatere, dar se crede că jocul a fost inventat în secolul al VI-lea, în India. Numele pieselor reflectă structurile sociale medievale, având în vedere că în istorie, regii erau înconjurați de cavaleri, nebuni și turnuri. Interesant este faptul că fiecare piesă a avut o însemnătate aparte în diferite culturi și momente istorice; de exemplu, se crede că regina, cea mai puternică piesă din joc, și-a dobândit abilitățile de mișcare extinsă în Europa, reflectând creșterea puterii femeilor în societate.

Remi: Jocul cu rădăcini diverse și evoluții multiple

Deși multe persoane asociază Remi-ul cu o singură variantă de joc, există de fapt nenumărate variații ale acestuia în toată lumea. Se crede că Remi are rădăcini în mai multe culturi, de la jocul Conquian din Mexic și până la celebrul Mahjong, din China. De-a lungul timpului, fiecare cultură și-a adaptat propriul set de reguli, adăugând complexitate și varietate jocului. Există chiar competiții mondiale, unde jucători din diferite țări se înfruntă în variante specifice ale Remi-ului, cum ar fi Rummy 500, Canasta sau Kalooki.

Blackjack

Originar din Franța, unde era cunoscut sub numele de „Vingt-et-Un” (adică „21”, în franceză), blackjack-ul a devenit unul dintre cele mai răspândite jocuri de cărți din lume. Una dintre cele mai puțin cunoscute opțiuni din joc este „asigurarea”. Când dealer-ul arată un As, jucătorii au opțiunea de a plasa un pariu secundar, numit asigurare, ca anticipare a faptului că dealer-ul va obține Blackjack. Deși poate părea tentant, experții sugerează că opțiunea de asigurare la blackjack trebuie folosită cu prudență, întrucât poate afecta rezultatele jucătorului pe termen mediu și lung.

12 filme despre dragoste si sex pe care orice femeie ar trebui sa le vada Te-ar putea interesa si: 12 filme despre dragoste si sex pe care orice femeie ar trebui sa le vada

Catan

Jocul de societate Catan, cunoscut în România sub numele de Coloniștii din Catan, evidențiază cât de important poate fi avantajul geografic, în special prin prisma resurselor naturale disponibile. Fiecare insulă este unică, cu propriile resurse și avantaje. Interesant este că autorul jocului, Klaus Teuber, a fost inspirat de geografia reală a insulelor și de modul în care comunitățile depind de resursele disponibile. Catan a avut un impact uriaș în lumea jocurilor, fiind una dintre primele incursiuni în era jocurilor de strategie moderne.


Remi

Remi, pe lângă faptul că este un joc popular în întreaga lume, este recunoscut în multe țări ca fiind un sport al minții. Deși pentru majoritatea oamenilor rămâne o simplă distracție, există ligi profesionale și campionate unde jucătorii se înfruntă la nivel înalt. Strategia, memoria și abilitatea de a anticipa mișcările adversarilor sunt esențiale pentru a excela în acest joc, demonstrând că Remi-ul este mult mai profund decât pare la prima vedere. Spre exemplu, în India, Remi este atât de popular încât există chiar și platforme online dedicate unde se joacă turnee majore cu premii impresionante.

Scrabble

Probabil ai jucat Scrabble de multe ori. Știai însă că, jocul a fost inventat de un arhitect pe timp de recesiune? Alfred Butts, creatorul Scrabble, a combinat elemente din anagrame și jocul clasic de cuvinte încrucișate pentru a da naștere acestui joc. Valoarea literelor din Scrabble a fost stabilită pe baza frecvenței lor în limba engleză, oferind astfel un echilibru și provocare pentru jucători. În ciuda naturii sale competitive, există chiar și un club mondial de Scrabble, unde jucătorii se adună pentru a-și împărtăși pasiuni și strategii.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Curiozități pe care probabil nu le știai despre 7 jocuri celebre

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket