Cum sa oferi in dar carti pentru copii – 2 reguli esentiale

Cum sa oferi in dar carti pentru copii – 2 reguli esentiale

O carte este una dintre cele mai bune moduri de a ajuta un copil sa exploreze lumea. Chiar si astazi, cand raspunsul la orice intrebare se gaseste pe internet, majoritatea parintilor prefera sa-si dezvolte copiii prin literatura.

Uneori, alegerea acestor carti pentru copii este atat de mare incat nu este usor de ales. Doar pentru o astfel de situatie, sunt aplicabile 2 reguli care te vor ajuta sa alegi cele mai frumoase carti copii pentru a le oferi in dar.

  • Concentreaza-te pe varsta cititorului

Majoritatea renumitelor edituri pentru copii si expertilor disting mai multe categorii de literatura pentru copii:

  • Carti cartonate cu imagini pentru copii foarte mici (0-2 ani)

In aceste carti, imaginile joaca un rol principal in naratiune. Acestea sunt, de regula, povesti foarte simple pentru copiii de pana la trei ani despre concepte de baza (forma, culoarea lucrurilor) sau fenomenele din viata de zi cu zi. Cartile pentru cei mici ar trebui sa fie cartonate, greu de rupt, cu coperta brosata.

  • Carti pentru copii de varsta mica spre mijlocie (3-5 ani)

Pentru copiii ceva mai mari, cartile ilustrate pot contine mai mult text si de cele mai multe ori au un personaj principal care traieste diferite emotii si spune povesti scurte. Aceasta forma il ajuta pe copil sa inteleaga mai bine ce prietenie, asteptare, rabdare, familie, resentimente etc.

  • Carti pentru copii de varsta mijlocie (6-7 ani)

Sunt concepute atat pentru copiii mici care abia incep sa citeasca singuri, cat si pentru cei care au depasit deja cele mai simple povesti si sunt interesati de povesti mai complexe. In astfel de publicatii, ilustratiile sunt prezente in continuare pe fiecare pagina sau peste una, dar intriga este deja construita pe actiunile si dialogurile personajelor. Este important ca toate propozitiile sa fie simple si scurte: un gand pe propozitie. In caz contrar, va fi dificil pentru un copil de sase sau sapte ani sa perceapa informatia.

Top 10 romane pentru adolescenti Te-ar putea interesa si: Top 10 romane pentru adolescenti
  • Carti pentru scolari (8-11 ani)

Ele se adreseaza copiilor de varsta scolara primara si sunt impartite in pasaje de cateva pagini. Intriga se bazeaza deja pe o actiune complexa, iar dialogurile devin mai semnificative. Cel mai adesea in lucrarile din aceasta categorie, capitolele se termina la mijlocul scenei, astfel incat cititorul sa doreasca sa stie ce urmeaza, respectiv sa inceapa un nou capitol.

Copiii incep sa citeasca mult si cu interes si asteapta carti noi din serie, asa ca cel mai bun cadou pentru ei este continuarea lucrarii lor preferate.

O astfel de impartire a publicatiilor este foarte conditionata, deoarece copiii cresc in moduri diferite. Chiar si la varsta de 12 ani, cineva va fi interesat sa citeasca carti ilustrate simple, iar cineva din clasa intai va fi bucuros sa colecteze serii de lucrari cu eroul sau preferat. Intreaba-ti copilul ce carte ii place cel mai mult in acest moment si incearca sa gasesti ceva la nivelul potrivit. 

  • Afla mai multe despre autor si editura

Atunci cand alegi o carte cadou pentru un copil, fii intotdeauna atent la cine a scris-o. Daca doresti ca copiii sa invete ceva prin literatura si sa-si extinda vocabularul, este mai bine daca autorul are o educatie buna sau a scris deja un numar suficient de lucrari populare si de inalta calitate. Desigur, prezenta sau absenta educatiei nu ofera intotdeauna scriitorului o evaluare pozitiva sau negativa, dar de multe ori tocmai acest fapt te poate ajuta sa alegi un cadou cu adevarat de inalta calitate.

Daca este posibil, studiaza informatiile despre produs de pe Internet, citeste neaparat si recenziile. Aceasta este o modalitate buna de a intelege daca o carte este potrivita pentru un copil sau nu. In special, acorda atentie prezentei argoului in el. Expertii noteaza ca este mai bine daca cunoasterea unui astfel de vocabular are loc cat mai tarziu posibil si copilul invata despre asta nu din carti.

Astfel, cartea este si va fi intodeauna un cadou apreciat atat de parinti, cat si de cel mic.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa oferi in dar carti pentru copii – 2 reguli esentiale

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket