Cum să îți menții mintea ascuțită la orice vârstă

Cum să îți menții mintea ascuțită la orice vârstă

Declinul cognitiv al creierului începe încă de la vârsta de 20 de ani, când acest organ începe să se micșoreze deoarece neuronii mor mai repede decât pot fi înlocuiți. Pe măsură ce neuronii mor, creierul își pierde o parte din capacitatea sa de calcul. De aceea este important să luăm măsuri pentru a ne menține creierul în formă încă din prima tinerețe.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți menține creierul sănătos pe măsură ce înaintezi în vârstă:

Ai grijă de sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt asociate cu un risc mai mare de demență sau pierderi de memorie. Pentru a-ți menține inima sănătoasă, este important să îți monitorizezi glicemia, colesterolul și tensiunea, având grijă totodată să păstrezi o greutate optimă. O stare bună de sănătate ajută funcția cognitivă.

Nu fuma și consumă alcool în cantități reduse

Fumatul și consumul excesiv de alcool cresc riscul de demență. Dacă fumezi, renunță la acest obicei dăunător, iar dacă bei, asigură-te că o faci în mod cumpătat.

Fă exerciții în mod regulat

Activitatea fizică menține fluxul de sânge către creier și reduce riscul de afecțiuni asociate cu dezvoltarea demenței, cum ar fi hipertensiunea arterială. Indiferent de vârstă este important să alegi activități pe care te simți confortabil să le faci și să crești treptat durata și intensitatea antrenamentelor.

Mănâncă sănătos

Ceea ce mănânci are un impact mare asupra sănătății creierului și întregului corp. Alimentele care conțin nutrienți precum vitamina E, vitaminele B și acizii grași omega-3 ajută la îmbunătățirea funcției cognitive. Dimpotrivă, consumul de alimente bogate în grăsimi saturate poate avea un impact negativ asupra memoriei și a altor funcții ale creierului, potrivit unor studii publicate în mai 2022.

Splendid Spoon vs Daily Harvest: Cum se compara Te-ar putea interesa si: Splendid Spoon vs Daily Harvest: Cum se compara

Socializează

A-ți face noi prieteni sau a petrece timp cu cei dragi ar putea avea un efect pozitiv asupra creierului. Unele studii au descoperit că adulții de vârsta a treia care socializau regulat aveau un risc mai scăzut de a dezvolta demență prin comparație cu adulții care nu petreceau timp în compania altor persoane.

Fii activ din punct de vedere sexual

Activitatea sexuală are efecte pozitive la orice vârstă, iar la persoanele de vârsta a treia se pare că ar contribui la o îmbunătățirea funcției cognitive datorită eliberării anumitor substanțe de către creier.

Stimulează-ți creierul

Un job sau un hobby care stimulează mintea îmbunătățește funcția cognitivă, inclusiv la persoane care deja au afecțiuni ale creierului. Același efect se obține și prin învățarea unor abilități noi, inclusiv cele care au legătură cu adoptarea noilor tehnologii.

Alege jocuri care stimulează creierul

Jocurile mentale, inclusiv poker online, pot ajuta la menținerea sănătății creierului. Ele nu vor preveni schimbările care vin cu vârsta, dar ajută la testarea și antrenarea memoriei. În plus, a juca diverse jocuri care solicită mintea cu familia sau prietenii este și o formă de socializare, care la rândul ei are efecte pozitive asupra sănătății și stării de bine.

Deși aceste măsuri vă pot ajuta să vă mențineți creierul sănătos, ele nu pot inversa efectele demenței. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă confruntați cu pierderi de memorie sau alte simptome cognitive care interferează cu activitățile și relațiile normale, discutați cu medicul dumneavoastră.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum să îți menții mintea ascuțită la orice vârstă

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket