Cum sa inversezi daunele pe care sedentarismul i le-a provocat copilului tau

Cum sa inversezi daunele pe care sedentarismul i le-a provocat copilului tau

Inactivitatea din copilarie poate creste riscul de boli de inima mai tarziu in viata, potrivit unor noi cercetari. Timpul petrecut de copii fiind sedentari poate fi corelat cu o crestere a masei ventriculului stang al inimii – in special la fete, potrivit cercetarilor.

„O inima marita este o indicatie obiectiva ca inima este probabil suprasolicitata ca raspuns la o situatie stresanta”, a spus autorul principal al studiului, dr. Andrew Agbaje, cercetator principal al grupului de cercetare Urfit-copil de la Scoala de Medicina a Universitatii din Finlanda de Est.

Datele au fost colectate din studiul Children of the 90s, unul dintre cele mai mari studii de cohorta din lume care masoara stilul de viata. Studiul longitudinal a inclus 766 de copii si a analizat date cu varste cuprinse intre 11 si 24 de ani, a aratat cercetarea.

Copiii au purtat monitoare de activitate pentru perioade de o saptamana la mai multe varste pe parcursul studiului.

La 11 ani, copiii erau sedentari aproximativ sase ore pe zi. La adolescenta, patru ani mai tarziu, aceasta a crescut la aproape opt ore pe zi si apoi la aproape noua pana la sfarsitul perioadei de cercetare, potrivit afisului.

„Este important de mentionat ca cresterea timpului sedentar a fost „furat” din timpul petrecut in activitate fizica de intensitate usoara, care a redus de la 6 ore/zi in copilarie la 3 ore pe zi la varsta adulta tanara”, a spus Agbaje intr-un e-mail.

Mai mult timp sedentar a fost asociat cu cresterea masei ventriculului stang la fetele care au fost urmarite in studiu, potrivit noii cercetari. Si masa mai mare a ventriculului stang este un predictor puternic al evenimentelor cardiace la varsta adulta.

„Deoarece este rar ca copiii sa aiba atacuri de cord, hipertrofia ventriculara stanga sau marirea inimii au fost folosite ca semne timpurii de afectare a inimii”, a spus el.

Datele au aratat doar asocierea la fete in acest studiu, dar mai multe cercetari cu un grup mai mare pot arata o diferenta atat pentru baieti, cat si pentru fete, a adaugat Agbaje.

„Ceea ce este cel mai important la acest studiu este ca evidentiaza impactul pe care comportamentul sedentar il are asupra sanatatii noastre, in special asupra sanatatii inimii”, a spus dr. Nieca Goldberg, director medical al Atria New York City si profesor asociat clinic de medicina la New York. Scoala de Medicina Grossman a Universitatii. Goldberg nu a fost implicat in cercetare.

Lucrurile pe care inca nu le stim

Este important de remarcat faptul ca noul studiu nu a fost lansat pe deplin - doar un poster al cercetarii, a spus dr. Andrew Freeman, director pentru prevenirea si sanatatea cardiovasculara la National Jewish Health din Denver. Freeman nu a fost implicat in cercetare.

Cum sa treci mai usor prin simptomele menopauzei Te-ar putea interesa si: Cum sa treci mai usor prin simptomele menopauzei

Si desi datele au aratat o asociere intre timpul sedentar si un predictor al bolilor de inima, este greu de spus exact cum se manifesta, a spus Freeman.

„Nu stiu daca poti spune definitiv ca exista un anumit prag al masei ventriculare stangi care se coreleaza direct cu un rezultat specific de sanatate”, a spus el. „Ar fi frumos sa-i urmam pe acesti copii inca 13 ani si sa vedem daca acestia dezvolta hipertensiune, ceea ce banuiesc ca o vor face.”

Desi acest studiu are o dimensiune modesta a esantionului si este inca preliminar in concluziile sale, este un bun memento sa acordati prioritate comportamentelor sanatoase in copilarie, a adaugat Goldberg.

Ce poate face familia ta pentru a se muta mai mult

Vestea buna este ca date suplimentare de la acesti cercetatori au descoperit ca activitatea fizica cu intensitate luminoasa are potentialul de a inversa cresterea inimii din timpul sedentarismului, a spus Agbaje.

„As face apel la medici si parinti sa-si incurajeze copiii, pacientii si clientii sa se angajeze intr-o activitate fizica de intensitate usoara timp de cel putin 3 pana la 4 ore pe zi pentru o stare cardiaca mai buna”, a adaugat el intr-un e-mail. „Un exemplu de astfel de activitate fizica usoara este o plimbare lunga.”

Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani au nevoie de aproximativ o ora de activitate fizica pe zi, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Dar un sondaj din 2020 a constatat ca mai putin de un sfert dintre studenti au atins aceasta masura.

Cand vine vorba de a face copiii in miscare, concentrati-va pe activitatile care le plac, pentru ca asta ramane, a spus Goldberg.

„Daca esti cineva caruia ii este frica de apele adanci, inotul poate sa nu fie pentru tine, nu?” ea a spus. „Dar mersul pe jos, ciclismul, joggingul, dansul, inotul - toate aceste lucruri sunt exercitii aerobice grozave si exercitii grozave pentru a aduce beneficii pentru sanatate.”

Daca dorim ca copiii sa traiasca nu numai mult, ci si bine - si fara probleme majore de sanatate - este important sa acordam prioritate sanatatii acum, a spus Freeman.

„Obisnuintele pe care le formam mai devreme in viata si felul in care traim mai devreme in viata au un efect de durata”, a spus el. „Daca ne putem da seama cum sa impletim aceste obiceiuri in viata noastra mai devreme, rezultatele vor fi uimitoare.”


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa inversezi daunele pe care sedentarismul i le-a provocat copilului tau

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket