Diferentele dintre colesterolul bun si colesterolul rau

Diferentele dintre colesterolul bun si colesterolul rau

Controlul nivelului de colesterol este un factor cheie in ingrijirea sanatatii noastre cardiovasculare si exista multe persoane in intreaga lume care se confrunta cu probleme in acest sens. De fapt, colesterolul ridicat sau hipercolesterolemia este unul dintre cei mai importanti si raspanditi factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Un studiu arata ca la  jumatate din populatie sufera de aceasta si ca, dintre acestia, doar 46,4 la suta sunt constienti de acest lucru. Un prim pas in actiune este cunoasterea diferentelor dintre colesterolul HDL si LDL , cunoscut in mod obisnuit ca „colesterol bun” si „colesterol rau”.

Diferentele dintre colesterolul HDL si LDL

Potrivit unei analize, care a inclus 11.554 de pacienti si care permite extrapolarea datelor la intreaga populatie, doar 23,7% dintre persoanele care prezinta niveluri ridicate de colesterol sunt tratate si 13,2% sunt bine controlate.

Desi exista o multime de informatii preventive in acest sens, multi oameni inca nu cunosc diferentele dintre colesterolul HDL si LDL , precum si ce alimente sa manance pentru a mentine un nivel adecvat de colesterol si a evita astfel riscurile pentru sanatatea lor. Intrebari precum ce este colesterolul bun si care este definitia acestuia sunt unele dintre cele mai frecvente in randul cetatenilor.

Primul lucru este sa intelegem ce este colesterolul : este o substanta grasa naturala prezenta in toate celulele corpului uman, necesara pentru functionarea normala a organismului. Majoritatea colesterolului este produs in ficat, desi se obtine si prin intermediul unor alimente.

In ceea ce priveste functia colesterolului , acesta este implicat in formarea acizilor biliari, vitali pentru digestia grasimilor. In plus, razele soarelui il transforma in vitamina D pentru a proteja pielea de agentii chimici si pentru a preveni deshidratarea. Din ea se formeaza si anumiti hormoni, cum ar fi hormonii sexuali si tiroidieni.

O alta intrebare cheie se refera la tipurile de colesterol. Sangele transporta colesterolul din intestin sau ficat catre organele care au nevoie de el si face acest lucru prin unirea unor particule numite lipoproteine. Exista doua tipuri de lipoproteine:

  • Densitate scazuta (LDL): sunt responsabili pentru transportul de colesterol nou din ficat catre toate celulele corpului nostru.
  • Colesterolul de inalta densitate (HDL): Ei colecteaza colesterolul neutilizat si il returneaza la ficat pentru depozitare sau excretie in exterior prin bila.

Conform acestei interactiuni, putem vorbi de doua tipuri de colesterol:

  • Colesterolul rau: este colesterolul care, atunci cand se uneste cu particulele LDL, se depune pe peretele arterelor si formeaza placi de ateroscleroza.
  • Colesterol bun: Acesta este colesterolul care, prin legarea de particula HDL, transporta excesul de colesterol inapoi la ficat pentru a fi distrus.

Mentinerea sub control a nivelului de colesterol din sange este importanta deoarece, in cazul hipercolesterolemiei, riscul de a suferi un infarct miocardic este de doua ori. Acest lucru se intampla atunci cand colesterolul depaseste nivelurile sanguine de 240. In plus, atunci cand celulele sunt incapabile sa absoarba tot colesterolul care circula in sange, excesul se depune pe peretele arterei si contribuie la ingustarea progresiva a acestuia, provocand ateroscleroza .

Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata Te-ar putea interesa si: Un screening mai bun al cancerului se dovedeste ca poate schimba viata

In ceea ce priveste masurarea nivelului de colesterol, singura modalitate de a face acest lucru este prin analize de sange, deoarece hipercolesterolemia nu prezinta simptome sau semne fizice. Este indicat ca persoanele cu risc de a suferi de dislipidemie (alterarea nivelului normal al acestor grasimi), care au rude cu cardiopatie ischemica si alte boli cardiovasculare, sa se supuna acestui test de la o varsta frageda.

Care sunt nivelurile normale de colesterol si trigliceride?

Acestea sunt, nivelurile de colesterol de care trebuie sa tinem cont:

Colesterol total

Normal: mai putin de 200 mg/dl

Normal-ridicat: intre 200 si 240 mg/dl. Hipercolesterolemia este considerata a fi niveluri de colesterol total mai mari de 200 mg/dl.

Ridicat: peste 240 mg/dl

Colesterolul LDL

Normal: mai putin de 100 mg/dl

Normal-ridicat: de la 100 la 160 mg/dl

Ridicat: peste 160 mg/dl

Aceasta recomandare nu inseamna ca valoarea normala a LDL ar trebui sa fie in jur de 100 mg/dl. In unele cazuri, nivelul dorit de LDL poate fi chiar mai mic de 70 mg/dl.

HDL colesterol

Normal: mai mare de 35 mg/dl la barbati si 40 mg/dl la femei

In ceea ce priveste nivelurile normale de trigliceride , acestea sunt dupa cum urmeaza:

Normal: mai putin de 150 mg/dl

Normal-ridicat: intre 100 si 500 mg/dl. Hipertrigliceridemia este considerata a fi niveluri de trigliceride peste 150-200 mg/dl.

Ridicat: peste 500 mg/dl.

Cum sa scazi colesterolul?

Dieta este cheia pentru reducerea colesterolului sau prevenirea aparitiei unor niveluri ridicate. Aceasta inseamna evitarea grasimilor saturate, mentinerea pe cat posibil a unei diete mediteraneene echilibrate, in care aportul de grasimi provine in principal din acizi grasi mononesaturati si polinesaturati (peste, ulei de masline, seminte...) Este si consumul de legume, leguminoase, cerealele, legumele si fructele sunt importante.

Pe de alta parte, miscarea ajuta la reducerea colesterolului, de preferat exercitiile aerobe (mers pe jos, alergare usoara, ciclism, inot...), la intensitate moderata (65-70 la suta din ritmul cardiac maxim) si desfasurate cu regularitate (trei pana la cinci sedinte). pe saptamana). efectul acestei activitati este o crestere a HDL (colesterolului bun) si o reducere a nivelului de LDL (colesterol rau) si a trigliceridelor.

Doar daca aceste masuri nu sunt suficiente, va fi indicat sa apelezi la medicamente .


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Diferentele dintre colesterolul bun si colesterolul rau

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket