Ce se intampla cand copiii petrec ziua in fata unui ecran?

Ce se intampla cand copiii petrec ziua in fata unui ecran?

Cum putem determina impactul pe care il are timpul pe ecran asupra sanatatii generale a copiilor si adolescentilor? Am vorbit despre factorii asociati si am sugerat interventii pentru parinti pe aceasta tema.

In prezent, odata cu era tehnologica, ecranele sunt protagonistii zilei noastre. De asemenea, la copii si adolescenti, care in ultimul deceniu si-au crescut exponential utilizarea. Lipsa de informare determina parintii sa permita utilizarea acestor dispozitive inca de la o varsta frageda, crezand ca programele educationale gasite in ele vor ajuta la dezvoltarea copilului.

Din acest motiv, se recomanda constientizarea populatiei cu privire la implicatiile negative asociate utilizarii sale excesive, precum si la importanta interactiunii cu lumea reala pentru o dezvoltare adecvata a minorului. In continuare, vom aprofunda subiectul pentru a oferi claritate in cadrul educatiei si al noilor tehnologii.

Stilul de viata sedentar si unele probleme de comportament sunt legate de expunerea prelungita la ecrane la copii.


Lipit de ecran

Cand vorbim despre timpul petrecut pe ecran, ne referim la timpul de vizionare pe diferite tipuri de ecrane , cum ar fi computere, televizoare, jocuri video, telefoane si tablete. A fost asociat atat cu beneficii, cat si cu riscuri pentru sanatatea copiilor si adolescentilor.

Unele dintre beneficiile utilizarii lor includ expunerea la noi metode de predare care se potrivesc mai mult cu stilul lor natural de invatare, mai multe oportunitati de contact social si acces usor la mesaje si informatii de promovare a sanatatii.

Riscurile includ efecte negative asupra sanatatii in ceea ce priveste greutatea, somnul si starea de spirit, expunerea la contact si continut neadecvat sau nesigur, precum si confidentialitate compromise.

Factori asociati cu utilizarea excesiva a ecranelor

In continuare, vom explica mai pe larg unele dintre efectele care apar atunci cand un copil petrece o cantitate exagerata de timp pe ecrane. Aceste efecte provoaca direct dinamica zilnica si dezvoltarea interna si externa a mediului familial.

 • Stilul de viata sedentar : timpul excesiv pe ecran la copii si adolescenti este asociat in mod predominant cu comportamente sedentare, care influenteaza dezvoltarea lor fizica, sociala, emotionala si cognitiva.
 • Obezitatea : vizionarea crescuta a ecranului a fost asociata cu modificari daunatoare ale dietei care influenteaza cresterea in greutate, deoarece timpul petrecut uitandu-se la televizor sau jucand jocuri pe computer este invers legat de calitatea dietei la copii.
 • Alimentatie proasta : copiii se uita frecvent la televizor in timp ce mananca acasa, ceea ce este asociat cu consumul anumitor grupuri de alimente care sunt in mare parte nesanatoase.
 • Programe de somn inadecvate si nu dormi suficient : utilizarea pe scara larga a dispozitivelor electronice si normalizarea dispozitivelor cu ecran in dormitor este insotita de o prevalenta ridicata a privarii de somn, care afecteaza majoritatea adolescentilor si 30% dintre copii mici, prescolari si scolari. copii de varsta.
 • Tulburari de dezvoltare : a fost asociat in mod semnificativ cu abilitati motorii intarziate, intarzierea dezvoltarii cognitive si a limbajului, pe langa performanta academica mai slaba.
 • Bunastarea psihologica : bunastarea psihologica este progresiv mai scazuta de la 1 ora pe zi la 7 sau mai multe ore de timp pe ecran, in special la adolescenti. La copiii mici a fost asociat cu mai putina curiozitate, autocontrol si stabilitate emotionala.
 • Probleme de comportament, atentie si mai putin timp de invatare.


Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test Te-ar putea interesa si: Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test

Tatii si mamele: principalii referenti ai copiilor lor

Faptul ca copiii impart timpul de expunere la mediul de televiziune cu tatii si mamele lor afecteaza calitatea receptiei mesajelor. Copiii care au limite clare pentru consumul de continut prin ecrane prezinta un nivel mai ridicat de activitate cu mediul, inteleg mai clar valorile si contravalorile care sunt introduse in imagini si sunt mai priceputi la diferentierea realitatii fictiunii.

Dimpotriva, cei care de obicei nu vorbesc cu parintii despre asta si, prin urmare, nu au linii directoare, tind sa incurce interpretarea semnificatiilor. Din acest motiv, pentru a atinge „televiziunea de calitate pe care o dorim...”, parintii trebuie sa devina constienti de importanta muncii lor ca ghiduri pentru continutul pe care copiii lor il consuma pe ecran.

Realitatea interactiunii ecranului

De remarcat ca, in general, majoritatea copiilor afirma ca au tendinta de a se adapta la preferintele de televiziune ale parintilor mai mult decat parintii lor la ale lor. Dovada care sustine acest lucru este ca putini parinti urmaresc desene animate cu copiii lor, spre deosebire de ceea ce se intampla, de exemplu, cu stirile - un program care de obicei copiilor nu le place prea mult.

In consecinta, unele intrebari raman deschise, cum ar fi urmatoarele: de ce parintii afirma ca nu au timp sa se uite la televizor cu copiii lor cand calculul minutelor pe zi pentru adulti il depaseste pe cel al copiilor cu mai mult de o ora? De ce parintii nu sunt interesati de ceea ce se uita copiii lor atunci cand urmaresc programe care nu le plac cu ei?

Este esential sa petreci timp cu copiii si sa fii interesat de ceea ce vad prin ecrane.

Interventii si sugestii indicate

Academia Americana de Pediatrie isi propune sa faciliteze parintii cu urmatoarele recomandari:

 • Educati despre dezvoltarea creierului in primii ani.
 • Instruiti importanta jocului practic si social pentru dezvoltarea abilitatilor lingvistice, cognitive si socio-emotionale.
 • Tineti toate dispozitivele cu ecran departe de dormitoarele copiilor .
 • Evitati utilizarea mijloacelor tehnologice ca singura modalitate de a calma copiii.
 • Continutul conteaza: evitati emisiunile violente si infricosatoare.
 • Evitati sa petreceti timp in fata ecranului in timpul meselor si cu o ora inainte de culcare.
 • Stabiliti limite adecvate varstei pentru timpul petrecut pe ecranul copilului.
 • Timpul pe ecran nu ar trebui sa interfereze cu somnul odihnitor , exercitiile fizice regulate sau alte activitati sanatoase si educative.

Societatea Canadiana de Pediatrie mentioneaza ca calitatea timpului pe ecran este la fel de importanta ca si cantitatea , asa ca recomanda sa ii sfatuiasca parintilor sa fie prezenti si sa participe atunci cand copiii lor folosesc ecrane. Pe langa incurajarea utilizarii aplicatiilor educationale, active si sociale fata de cele care sunt pasive si singuratice. Toate aceste sugestii contribuie la o dezvoltare generala mai sanatoasa a copilului.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ce se intampla cand copiii petrec ziua in fata unui ecran?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket