Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test

Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test

Sursa foto: shutterstock.com

Spirometria este o procedura standard pe care medicii pneumologi o utilizeaza pentru a masura atat cantitatea de aer inspirata, cat si usurinta si rapiditatea cu care este expirat aerul din plamani. Te invitam sa citesti in continuare detalii despre aceasta si cand este cazul sa apelezi la un test. 

Ce este spirometria?

Prin intermediul spirometriei, medicii masoara functia pulmonara. Pentru realizarea testului se foloseste un dispozitiv de mici dimensiuni, numit „spirometru”, care are atasat, printr-un cablu, un mustiuc de plastic de unica folosinta prin care pacientul trebuie sa expire. Acesta inregistreaza cat aer intra si iese din plamani, precum si viteza cu care are loc procesul de respiratie. 

Ce afectiuni se pot identifica prin aceasta investigatie?

Cu ajutorul spirometriei, medicii pot depista urmatoarele afectiuni:

 • Astmul bronsic;

 • Boala pulmonara obstructiv cronica;

 • Fibroza chistica;

 • Alte tulburari ce afecteaza buna functionare a plamanilor.

Prin spirometrie, specialistul monitorizeaza si afectiunile pulmonare deja diagnosticate, pentru a observa cum reactioneaza pacientul la tratament. Aceasta procedura face parte dintr-un grup de teste ce evalueaza functiile pulmonare.

Cand se recomanda testul de spirometrie?

In cazul in care exista suspiciunea de o afectiune la nivelul plamanilor, precum astm bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica sau este necesar sa se monitorizeze modul in care actioneaza tratamentul, medicul recomanda spirometria. Spirometria se efectueaza si cand exista simptome precum:

 • Dificultati de respiratie care dureaza de mult timp;

 • Dureri in piept;

 • Boli inflamatorii ale bronhiilor care apar frecvent;

 • Tuse prelungita.

Persoane care au un risc mai ridicat de a face afectiuni pulmonare si carora li se poate recomanda spirometria:

 • Celor care practica sporturi ce necesita efort major sau care muncesc in coditii in care sunt nevoiti sa depuna efort sau care lucreaza cu substante ce elimina vapori periculosi;

  Cum faci fata unei alergii sezoniere cu Sniztop Te-ar putea interesa si: Cum faci fata unei alergii sezoniere cu Sniztop
 • Persoanelor care urmeaza un tratament pentru o afectiune a plamanilor, pentru monitorizarea starii acestora si a observa daca apar modificari;

 • Unor pacienti care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale;

 • Fumatorilor;

 • Celor care au fost diagnosticati cu afectiuni la alte organe si care afecteaza sistemul respirator, precum boli cardiovasculare, reumatismale, diabet zaharat.

Asadar, daca te afli intr-una dintre aceste circumstante, este benefic sa discuti cu medicul tau despre necesitatea efectuarii unei spirometrii, pentru a verifica modul in care functioneaza plamanii tai. De asemenea, iti poti face o spirometrie si ca parte dintr-o evaluare de rutina a sanatatii generale.

Cum sa te pregatesti pentru spirometrie?

Atunci cand urmeaza sa faci o spirometrie, este important sa tii cont de cateva recomandari. Daca esti fumator, trebuie sa faci o pauza de la fumat cu 24 de ore inainte sa aiba loc spirometria. Iata alte lucruri pe care sa le ai in vedere:

 • Inainte de a face testul, este indicat sa eviti alcoolul, bauturile care contin acid si mesele bogate;

 • Atunci cand mergi la testare, poarta haine lejere. Evita-le pe cele stramte, deoarece afecteaza cantitatea de aer pe care o acumulezi in plamani;

 • Intrerupe temporar utilizarea bronhodilatatoarelor inainte de a face spirometria;

 • Inainte sa intri in cabinetul medical pentru test, goleste-ti vezica urinara.

In concluzie, spirometria este un test de baza pentru evaluarea capacitatii pulmonare. Este una dintre procedurile de investigatie a sistemului respirator si le ofera medicilor informatii pretioase despre conditia plamanilor pacientilor. Discuta cu un specialist daca manifesti simptome ce ar putea indica o afectiune respiratorie.

Sursa de referință:

1. Cirino, Erica. “Spirometry: Procedure, ‘Normal’ Values, and Test Results.” Healthline, Healthline Media, 20 Oct. 2021, www.healthline.com/health/spirometry, accesat la 28 septembrie 2022.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket