Ce este abordarea cognitiva si care sunt obiectivele acesteia?

Ce este abordarea cognitiva si care sunt obiectivele acesteia?

Din punct de vedere psihologic, comportamentul uman este precedat de o serie de procese mentale, care din perspective diferite au fost studiate pentru a intelege anumite mecanisme din procesul de invatare si unul dintre ele este abordarea cognitiva.

In acest articol, va vom oferi toate informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti despre abordarea cognitiva, caracteristicile sale cele mai remarcabile si mai ales ce obiective urmareste.

Ce este abordarea cognitiva?

Abordarea cognitiva sau cognitivismul este un curent al psihologiei care face parte din teoriile invatarii si studiaza mecanismele mentale prin care individul invata si da sens unui obiect sau idei. Acesta cuprinde procese ale mintii precum perceptia, memoria, senzatia, gandirea, rationamentul si rezolvarea problemelor.

 Abordarea cognitiva pune accent pe promovarea procesarii mentale ca actor principal in invatarea umana.

Aceasta abordare se indeparteaza de behaviorism, care considera ca procesele cognitive constau dintr-o cutie neagra in care observabile erau comportamentele care se desfasoara dupa aceste procese, spre deosebire de abordarea cognitiva care acorda atentie proceselor mentale care au loc la individ ca raspuns la un stimul.  

In mod similar, abordarea cognitiva face o analogie cu un sistem de procesare a datelor care, ca si computerul, codifica, retine si opereaza cu simboluri si reprezentari. 

Intelegand acest lucru, pot fi concepute strategii pentru o mai buna intelegere a fenomenelor care se intampla in jurul nostru si a diferitelor interrelatii care apar in lume, in special in predare si educatie.

Care sunt scopurile abordarii cognitive?

Orientarea cognitiva a fost conceputa pentru a indeplini anumite scopuri, pe care le descriem mai jos:

1. Analizati procesele de perceptie a informatiilor

Perceptia este modul in care creierul interpreteaza senzatiile sau stimulii pe care ii primeste prin intermediul simturilor, pentru a forma o impresie inconstienta sau constienta a realitatii fizice a mediului sau. 

Aceste informatii, atunci cand sunt primite de creier, sunt analizate pe baza unor experiente dobandite si pe baza unor experiente similare, oferind in prima instanta o viziune initiala asupra a ceea ce se intampla, pregatind organismul sa dea un raspuns.

Trebuie sa stiti: Analiza informatiilor primite din cauza unui stimul, poate avea aceleasi raspunsuri la indivizi diferiti sau raspunsuri diferite la indivizi diferiti , in functie de experienta acumulata de acestia.

2. Intelegeti gandirea si capacitatile mintii umane

Un alt obiectiv al abordarii cognitive este de a intelege cum gandeste fiinta umana si care este capacitatea mintii umane de a intelege ce se intampla.

In acest context, el considera ca este important sa stim cum functioneaza gandirea in diferite circumstante si cum poate raspunde in functie de capacitatea individuala a mintii umane.

Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test Te-ar putea interesa si: Ce este spirometria si cand trebuie sa iti faci un test

De evidentiat: Obiectul principal al cognitivismului este de a descoperi modul in care mintea umana este capabila sa gandeasca si sa invete.

3. Intelege codificarea si structurarea interna a cunostintelor

Un alt aspect asupra caruia se concentreaza abordarea cognitiva este intelegerea modului in care primeste si transforma sau codifica informatiile obtinute prin simturi pentru a le face usor de inteles, cum o organizeaza pentru a crea noi concepte , a le actualiza pe cele pe care le are deja sau a le inlocui pe cele existente cu altele.

Din acest motiv, invatarea este considerata ca un proces activ de asociere si constructie, care se realizeaza atunci cand informatiile primite de minte sunt stocate intr-un mod organizat si relevant.

4. Evidentiati influenta mediului asupra invatarii

Este inevitabil sa separam sau sa detasam influenta mediului in invatare si de aceea abordarea cognitiva are printre scopurile sale de a sti cum poate afecta pozitiv sau negativ diferitele evenimente care se petrec in jurul nostru.

Nota: Invatarea poate fi conceptualizata ca modalitatea discreta in care apar starile de cunoastere.

Care sunt reprezentantii abordarii cognitive?

Aceasta abordare a teoriei invatarii are mai multi reprezentanti, dintre care ii vom mentiona pe cei mai cunoscuti:

1. Jean Piaget

Jean Piaget, a fost un psiholog elvetian de pionier in studiul dezvoltarii cognitive in copilarie si creatorul epistemologiei ca stiinta experimentala. 

De evidentiat: El a afirmat ca viata mentala este un proces de asimilare si, de asemenea, o adaptare la mediu sau o ajustare a experientei trecute in prezent.

2. David Ausubel

David Ausubel, a fost un psiholog american important care a publicat lucrari despre psihologia cognitiva. A fost un adept al lui Jean Piaget (parintele constructivismului) si cea mai mare contributie a sa a fost indreptata catre domeniul psihologiei si invatarii .

3. Lev Vygotski

Lev Vygotsky, a fost un psiholog belarus care a avut un interes deosebit pentru psihologia educatiei, in special in educatia copiilor cu dificultati de invatare. 

Ar trebui sa stiti: Una dintre propunerile sale a fost ca procesele mentale superioare pot fi considerate ca o functie a activitatii mediate.

Concluzii  

  • Abordarea cognitiva este un curent psihologic apartinand teoriilor invatarii.
  • Aceasta abordare studiaza mecanismele mentale prin care individul invata. 
  • Isi concentreaza importanta pe promovarea procesarii mentale ca actor principal in invatare.
  • Include procesele cognitive de perceptie, memorie, senzatie, gandire, rationament si rezolvare de probleme. 


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ce este abordarea cognitiva si care sunt obiectivele acesteia?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket