Bunele maniere: cine se ridica de pe scaun cand intra o doamna in incapere

Bunele maniere: cine se ridica de pe scaun cand intra o doamna in incapere

Codul bunelor maniere este unul foarte vast, avand o sumedenie de reguli cu privire la bunul comportament al unei persoane. Cei mai multi oameni incearca sa aiba in vedere anumite aspecte prin care sa isi arate respectul fata de o alta persoana din jur. Doamnele trebuie sa aiba grija constant la felul in care se comporta, vorbesc, merg sau se aranjeaza, iar domnii pe langa faptul ca au grija la propriul caracter, trebuie sa aiba o atentie deosebita fata de femei. Din acest motiv intervine intrebarea ,,cine se ridica de pe scaun cand intra o doamna in incapere?”. Pentru aceasta curiozitate exista si cateva raspunsuri in functie de contextul intalnirii. Cert este ca...de pe niste scaune birou ieftine se ridica intotdeauna barbatii. Sa vedem si cine mai exact!

Cine se ridica de pe scaune birou ieftine cand o doamna intra in sala de sedinte?

Acesta ar fi un prim context si anume jobul. Presupunem ca are loc o intalnire a actionarilor, printre care se afla si o stimata doamna. Fie ea partener, colaborator, actionar, sponsor etc, va fi primita in sala de sedinte de catre CEO-ul companiei. Acesta are obligatia de a se ridica si oferi locul cuvenit doamnei. Desigur, urmeaza sa ii fie oferite apa, cafeaua si eventualele acte sau mapa de prezentare. Daca CEO-ul nu este prezent, datoria ii revine reprezentantului companiei, cel care convoca intalnirea. 

Cine se ridica la o intalnire de afaceri in oras?

Un alt context este intalnirea de afaceri din oras. Una dintre teorii spune ca cel mai tanar de la masa trebuie sa se ridice pentru a oferi loc doamnei abia sosita in restaurant, urmand ca fiecare persoana de la masa sa isi arate respectabilul salut. Altii sustin ca cel in varsta are onoarea de a primi domnisoara la locul ei. Insa, ca si in cazul sedintei de birou, cel mai indicat ar fi ca reprezentantul, CEO-ul, managerul, cel care a propus intalnirea de afaceri, sa fie acela ce se ridica pentru a intampina doamna abia sosita.

Cine se ridica dintr-un grup de prieteni?

Atunci cand urmeaza sa iesiti in oras mai multe persoane, fiecare persoana este invitata de o alta. Presupunem ca domnisoara X a fost invitata de domnul Y. De asemenea, si doamna Z a fost invitata de catre domnul G. Normal este ca aceste femei sa fie primite la masa de catre domnii ce le-au invitat. Astfel, ei sa fie cei ce se ridica odata ce ele ajung, fiecare sa ofere un loc femeii pe care au avut placerea sa o cheme in oras. 

Sfaturi pe care sa le pui in practica cand incepi sa te intalnesti cu cineva nou Te-ar putea interesa si: Sfaturi pe care sa le pui in practica cand incepi sa te intalnesti cu cineva nou

Cine se ridica in cercul de prieteni ai sotului?

Acest context este unul foarte clar si logic, lipsit de prea multe explicatii. Cu siguranta sotul este cel care isi introduce sotia in fata prietenilor, fiind persoana care se va ridica de pe scaun pentru a oferi locul sotiei sale.  Acelasi lucru se intampla si in cazul cuplurilor de iubita si iubit, logodnic si logodnica. Urmeaza prezentarile de rigoare, strangerea delicata a mainii doamnei de catre cei din jur.

Atentie! O doamna nu da mana, o ofera intr-un mod grandios barbatului, precum gesturile elegante dintre printese si printi. 

Cine se ridica in situatii speciale?

Cand este mentionata ,,situatia speciala” este clar ca discutam despre un context oficial de mare anvergura. Spre exemplu, vorbim despre doamne ce ocupa o mare pozitie: CEO, regina, printesa, presedinte, director etc. In cazul unor astfel de intalniri, fiecare barbat din camera trebuie sa se ridice de pe scaun. Locul ii va fi oferit doamnei de catre reprezentantul intrunirii. Cu siguranta de fiecare data va exista un astfel de barbat. 

Concluzie 

Bunele maniere sunt foarte diversificate si multe la numar, insa, cel mai bine ar fi ca fiecare persoana sa pastreze o norma de reguli de baza. Cea despre a oferi un loc doamnei este una dintre ele. Barbatii trebuie sa aiba in vedere sa se ridice de pe scaune birou ieftine pentru a primi in sala o femeie. Pe langa aceasta conduita de bun simt, mai exista o varietate de teorii, precum sarutatul mainii, deschiderea usii, pozitionarea femeii in partea dreapta intotdeauna, oferirea florilor in cazul ocaziilor mari si multe astfel de atentii. 


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Bunele maniere: cine se ridica de pe scaun cand intra o doamna in incapere

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket