Beneficiile sucului de portocale pentru sanatate

Beneficiile sucului de portocale pentru sanatate

In diete, sucul de portocale ocupa un loc important si in cadrul dovezilor stiintifice care i- au studiat posibilele beneficii pentru sanatate, rolul sau in reducerea factorilor inflamatori si a stresului oxidativ, mecanismele asociate bolilor metabolice si imbatranirii.

Polifenolii sunt componentele portocalelor si sucului lor care au fost cel mai mult asociate cu beneficiile pentru sanatate derivate din consumul lor, in special flavanone, hesperidina si naringina , care se gasesc in partea alba a citricelor si care confera gustul lor cel mai amar.

Dupa cum explica un cercetator, relatia dintre scaderea tensiunii arteriale si consumul de suc de portocale este deja reflectata in literatura stiintifica, pe care o relateaza si el. la o scadere a mecanismelor de stres inflamator si oxidativ ale organismului.

Acestea sunt dovezi stiintifice deja studiate pe modele „in vitro” si la animale pe care echipa in care este membru cercetatorul le-a confirmat intr-un studiu efectuat pe persoane supraponderale si obeze.

Cercetatorul explica ca aceasta populatie tinta a fost aleasa avand in vedere ca acesti oameni prezinta de obicei modificari metabolice si indicatori inflamatori care ii expun la un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic, o afectiune patologica caracterizata prin conjunctia hipercolesterolemiei, glucozei crescute si hipertensiunii arteriale, printre alti precursori ai boala cardiovasculara.

 Literatura stiintifica existenta se refera la proprietatile antioxidante, antitrombotice si antifibrotice ale sucului de portocale, precum si la contributia acestuia la reducerea mortalitatii si morbiditatii asociate cu boala coronariana . Ar putea fi considerat un aliment functional, dar inca nu exista dovezi stiintifice suficiente. sa respecte cerintele legislative ale Uniunii Europene privind etichetarea alimentelor functionale.

S-a incercat sa se arate daca o concentratie mai mare de polifenoli in sucul de portocale, extras din partea alba a portocalei, in comparatie cu sucul stors. prin mijloace traditionale, au prezentat beneficii mai mari in populatia studiata. Acest studiu a aratat ca cantitatea de polifenoli continuta in sucul traditional a fost suficienta pentru a exercita acest efect pozitiv.

Nu scade greutatea, dar imbunatateste tensiunea arteriala

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au impartit participantii la studiu in doua grupuri, unul dintre ei ar bea zilnic 500 ml de suc de portocale din comert obtinut prin metode traditionale, care a furnizat 303 mg/zi de polifenoli, iar al doilea grup ar lua aceeasi cantitate de un suc de portocale imbogatit cu flavonone extrase din partea alba a fructului, care a facut ca continutul de polifenoli ingerati sa fie de 740 mg/zi.

11 sfaturi pentru a dormi linistit Te-ar putea interesa si: 11 sfaturi pentru a dormi linistit

In ciuda faptului ca rezultatele au dat date similare la ambele grupuri de participanti la indicatorii studiati, oamenii de stiinta au confirmat beneficiile sucului de portocale asupra reducerii tensiunii arteriale , a capacitatii sale antioxidante si antiinflamatorii la om.

De asemenea, participantii au slabit, dar cercetatorul avertizeaza ca acest efect secundar al tratamentului nu poate fi atribuit sucului de portocale, asa cum anticipasera alte studii, ci mai degraba efectul asupra acestor persoane al participarii lor la studiu ca initiativa asociata. ingrijire de sine si constientizare sporita a unui stil de viata mai sanatos.

„Singurul indiciu pe care l-am dat participantilor la studiu a fost ca ei reduc aceeasi cantitate de calorii pe care le-a oferit-o sucul pentru a nu creste incarcatura calorica zilnica cu consumul a doua pahare de suc in fiecare zi, dar nu am facut-o. le punem la dispozitie orice plan de dieta specifica, pur si simplu le punem la dispozitie un tabel de schimburi calorice.Totusi, fara indoiala, voluntarii au fost mai atenti cu ceea ce mancau si asta ar explica pierderea in greutate in ambele grupuri indiferent de cantitatea de polifenolii pe care i-au luat”, spune cercetatorul.

Recomandari de consum

Ca o concluzie a acestui studiu, desi fiecare persoana are caracteristici unice, ca regula generala, consumul de suc de portocale poate fi adecvat atata timp cat aportul acestuia nu duce la o crestere a caloriilor ingerate , ceea ce ar putea contribui la cresterea supraponderala si a risc de obezitate.sufer de sindrom metabolic.

„Un pahar de suc de portocale pe zi ar fi adecvat pentru a ne bucura de avantajele sale nutritive. Ideal este sa consumam intregul fruct, deoarece acesta include partea alba a fructului, care este mai bogata in polifenoli si ne asigura si fibra care se pierde. la prelucrarea sucului”, puncteaza cercetatorul.

In plus, este important ca sucul achizitionat sa fi fost recent stors si conservat corespunzator, astfel incat sa-si pastreze cat mai multe proprietati.Pentru a face acest lucru, mergeti la rafturile frigorifice ale unitatilor si verificati pe eticheta ca acesta nu provine din concentrate, nici amestecuri cu acestea, adica nu este o bautura doar cu aroma de portocale sau care are zaharuri adaugate.

„Este important ca consumatorul sa fie educat in aceste aspecte deoarece toate aceste probleme de procesare elimina beneficiile asociate cu o bautura care este vanduta ca suc de portocale”, conchide cercetatorul.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Beneficiile sucului de portocale pentru sanatate

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket