Alok Vaid-Menon: „Este timpul pentru o noua paradigma a frumusetii”

Alok Vaid-Menon: „Este timpul pentru o noua paradigma a frumusetii”

Unul dintre paradoxurile vietii este ca suntem incurajati sa „fii noi insine”, dar suntem adesea pedepsiti atunci cand o facem. Cand i-am spus pentru prima data bunicii mele ca sunt transgender, ea a raspuns: „Cum ai putut sa-mi faci asta?”

In ochii ei, calatoria mea a fost despre a o rani, nu despre a ma vindeca. Ea a murit in cele din urma fara sa ma vada vreodata ca pe mine insumi. La inmormantarea ei a trebuit sa ma imbrac ca barbatul ea dorea sa fiu. Am plans: pentru ea si pentru mine.

In ciuda invalidarii constante, atat de multe persoane transgender tranziteaza pentru ca stim ca exista o demnitate linistita si feroce in a te putea privi la tine si a spune „acesta sunt cine sunt”.

Persoanele marginalizate invata de mici ca frumusetea este adesea despre putere. Ii vedem pe cei drepti, slabi si conformi cu genul dintre noi numiti „frumosi”, in timp ce ceilalti dintre noi trebuie sa ne petrecem intreaga viata aspirand sa fim ca ei.

Este timpul pentru o noua paradigma a frumusetii.

Frumusetea inseamna sa arati ca tine, chiar si in fata represiunii sociale si culturale. Accesul la aceasta frumusete se poate simti imposibil intr-un sistem care rasplateste conformismul in detrimentul creativitatii. Insa, din experienta mea, un angajament pentru auto-realizarea sincera da o pace si o convingere de neegalat.

Ca persoana vizibil neconforma de gen, primesc adesea sfaturi nesolicitate cu privire la aspectul meu. Odata, un strain complet a venit la mine pe strada si mi-a spus: „Ai arata mai convingator daca doar te-ai barbierit. Lasa-ma sa-ti cumpar un brici?” Vederea mea mergand cu capul sus – maro, barbos si cu o buza rosie indrazneata – era prea mult pentru ei. La fel ca multi, aceasta persoana si-a confundat nesiguranta ca fiind a mea.

Cele mai bune creioane colorate pentru ochi pentru a-ti face ochii mai mari Te-ar putea interesa si: Cele mai bune creioane colorate pentru ochi pentru a-ti face ochii mai mari

In momente ca acestea ma gandesc la cat de periculoasa poate fi frumusetea.

De ce standardele de frumusete inradacinate impun atat de des ca unii dintre noi sa devina invizibili pentru a-i face pe altii sa se simta mai confortabil? Frumusetea are un mod de a justifica incalcarea in numele bunavointei. Ofera legitimitate modului in care politistim si limitam aspectul unul altuia. „Fac asta doar ca sa ajut.” Prezumtia este intotdeauna: „De ce nu si-ar dori nimeni sa fie frumos?”

Dar ale cui standarde de frumusete trebuie sa le respectam?

Frumusetea normativa este nesigura. Daca ar fi universal si just, nu ar trebui sa fie dovedit constant. Diferite feluri de a privi nu ar fi vazute ca o amenintare, ci doar un alt mod de a fi.

Atat de mult timp mi-am trait viata in limitele societatii despre cine trebuia sa fiu. Nu a mers. Tanjeam dupa un mod de a fi care sa fie mai in concordanta cu ceea ce simteam, nu cu ceea ce mi se spusese.

Dupa tranzitie, am jurat ca nu-mi voi mai compromite niciodata demnitatea pentru simpatie.

Desi sunt hartuit in mod constant pentru asta, pot continua pentru ca stiu cine sunt.

Acum stiu ca exista tot atatea moduri de a fi frumoasa cate oameni exista. Pe masura ce imi continui calatoria de acceptare de sine, vad mult mai multa frumusete in jurul meu.

Sunt mandru ca fac parte dintr-o generatie de artisti care provoaca frumusetea mainstream si arata lumii ca nisa este noua norma. Nu incercam sa stabilim un nou standard de frumusete. Mai degraba, incercam sa facem standard ca nu exista un singur mod de a fi frumos – exista doar modul tau de a fi frumos.

Frumusetea nu mai este in ochii privitorului. Frumusetea inseamna sa arati ca tine.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Alok Vaid-Menon: „Este timpul pentru o noua paradigma a frumusetii”

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket