Ai intr-adevar suficient timp liber?

Ai intr-adevar suficient timp liber?

AMERICANII lucreaza unele dintre cele mai lungi ore din lumea occidentala si multi se lupta sa atinga un echilibru sanatos intre munca si viata. Ca urmare, exista o tendinta de inteles de a presupune ca problema cu care ne confruntam este una de cantitate : pur si simplu nu avem suficient timp liber.

„Daca as putea sa mai iau cateva ore libere de la serviciu in fiecare saptamana”, ati putea gandi, „as fi mai fericit.”

Acest lucru poate fi adevarat. Dar situatia, cred, este mai complicata decat atat. Dupa cum am descoperit intr-un studiu pe care l-am publicat impreuna cu colegul meu Chaeyoon Lim in revista Sociological Science, nu este vorba doar ca avem o lipsa de timp liber; mai este ca timpul nostru liber, pentru a fi satisfacator, de multe ori trebuie sa se alinieze cu cel al prietenilor si celor dragi. Ne confruntam cu o problema, cu alte cuvinte, de coordonare . Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata nu este ceva pe care il puteti rezolva singur.

Studiul nostru, care s-a bazat pe date de la peste 500.000 de respondenti la Gallup Daily Poll, a examinat fluctuatiile si modelele de zi cu zi in emotiile oamenilor, saptamana de saptamana. Au aparut doua fapte despre bunastarea emotionala - unul intuitiv, celalalt surprinzator.

Constatarea intuitiva a fost ca sentimentele de bunastare ale oamenilor au urmarit indeaproape saptamana de lucru. Masurata prin lucruri precum anxietatea, stresul, rasul si placerea, bunastarea noastra este cea mai scazuta de luni pana joi. Saptamana de lucru este o sarcina. Bunastarea creste vineri si intr-adevar atinge varfuri sambata si duminica. Traim intr-un sens real pentru weekend.

Constatarea surprinzatoare a fost ca acest lucru este valabil si in cazul somerilor. Am descoperit ca somerii au prezentat aproape exact acelasi model de zi cu zi in ceea ce priveste bunastarea emotionala ca si oamenii care lucreaza. Emotiile lor pozitive au crescut in weekend si au scazut din nou luni.

Pare evident de ce oamenii care lucreaza pretuiesc weekendul: este un ragaz de la munca. Dar de ce este si weekendul atat de important pentru someri?

Cheia pentru a raspunde la aceasta intrebare este sa recunoastem ca nu toate timpurile sunt egale. Timpul este, in multe privinte, ceea ce sociologii numesc un „bun de retea”.

Bunurile de retea sunt lucruri care isi obtin valoarea din faptul ca sunt distribuite pe scara larga. Luati-va computerul: valoarea lui depinde in mare masura de cate alte persoane au si un computer. Acest lucru se datoreaza faptului ca iti folosesti computerul ca, printre altele, o tehnologie de comunicare: pentru acces la Internet, e-mail, Facebook si partajarea fisierelor. Cand toti cei pe care ii cunosti au un computer, tehnologia este indispensabila. Dar daca ai fi singura persoana cu un computer, valoarea acestuia ar fi limitata.

Timpul liber este o necesitate, nu un lux Te-ar putea interesa si: Timpul liber este o necesitate, nu un lux

Timpul liber este, de asemenea, un bun de retea. Weekendul isi trage o mare parte din importanta din faptul ca atat de multi oameni nu lucreaza impreuna.

Pentru a ajuta sa demonstram acest lucru, colegul meu si cu mine am efectuat un al doilea studiu, de data aceasta folosind American Time Use Survey, care urmareste cat timp petrec oamenii facand diverse activitati. Am descoperit ca ciclul saptamanal al bunastarii din studiul nostru anterior a fost oglindit in tiparul de timp pe care oamenii l-au petrecut cu familia si prietenii - care a fost aproximativ dublu in weekend fata de timpul saptamanii. Conform calculelor noastre, aceasta crestere a timpului social in weekend a reprezentat aproximativ jumatate din cresterea bunastarii de weekend.

Din nou, acest lucru a fost acelasi pentru cei fara loc de munca. De luni pana vineri ofera cinci zile in care somerii nu mai lucreaza singuri, cauta anunturi de angajare, fac treburile casnice si asa mai departe. In timp ce cei fara loc de munca au „timp liber” in timpul saptamanii, prietenii si familia lor inca trebuie sa mearga la munca. Weekendul este atunci cand somerii revin in sincronizare cu societatea.

Weekendul, asadar, nu este doar un ragaz de la munca, ci ofera si o usurare similara din somaj. Este un moment in care oamenii pot obtine ceea ce le-a lipsit: timp impreuna.

Aceasta concluzie indica o caracteristica cheie a problemei vietii profesionale: nu puteti obtine mai mult „weekend” pur si simplu luand o zi suplimentara libera de la munca. Daca ar fi sa ne luam mai mult timp liber ca indivizi, probabil ca am petrece acel timp, asa cum fac somerii, asteptand ca alti oameni sa termine munca. Suntem blocati „la serviciu”, intr-un fel, de programul de lucru al familiei si prietenilor nostri.

In ultimii cativa ani, multe locuri de munca au cautat modalitati de a crea mai multa flexibilitate in programele individuale de lucru. Fara indoiala ca acest lucru are multe beneficii. Dar cercetarea mea sugereaza ca un dezavantaj al acestor eforturi este ca ele ne pot conduce si mai departe de un sistem de timp social coordonat asemanator unui weekend. Ei ameninta, in cele din urma, sa exacerbeze declinul angajamentului civic si al contactului social cunoscut sub numele de problema „singurului bowlingului”.

Solutia ar putea fi gasita intr-o forma de constrangere: mai multa standardizare a timpului de munca si a timpului de viata.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ai intr-adevar suficient timp liber?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket