Cele 20 de tipuri de personalitate in psihologie - Care este a ta?

Personalitatea corespunde celei mai stabile parti a comportamentului unei persoane. Desi un individ se poate comporta in moduri diferite in contexte diferite, comportamentul sau va tinde sa fie mai mult sau mai putin stabil datorita trasaturilor sale de personalitate.

Studiul personalitatii in psihologie are o istorie lunga. Ca urmare a studiului sau atat de mult timp, au fost formulate diferite teorii despre personalitate. In acest articol vaprezentam diferite trasaturi si tipuri de personalitate in psihologie , obtinute din diferite clasificari si teorii ale personalitatii.

Nevrotic

Nevrotismul apare in teoriile personalitatii . Nevrotismul reprezinta oameni care au tendinta de a experimenta emotii neplacute, cum ar fi frica, furia sau tristetea. In plus, ei tind sa raspunda la stimuli intr-un mod mai emotional , asa ca tind sa-i interpreteze in moduri mai amenintatoare, mai solicitante etc.

Extrovertit

Extraversiunea este un alt tip de personalitate care apare in teoriile si, in plus, are o importanta deosebita in teoria lui Carl Gustav Jung.

Trasatura de extraversie se refera la tendinta de a cauta stimularea sociala si cautarea oportunitatilor de a interactiona cu ceilalti. Ei tind sa manifeste atitudini pozitive in ceea ce priveste relatiile sociale si sunt de obicei energici.

Introvertit

Persoanele introvertite, aflate la capatul opus extraversiunii, sunt mai calme, rezervate si mai putin participative la viata sociala. Acestia nu sunt oameni timizi, ci cei care prefera, din libertatea lor, sa-si restranga contactele sociale si sa petreaca mai mult timp singuri.

 Psihotic

Psihotismul face parte din teoria personalitatii lui Eysenck, impreuna cu nevrotismul si extraversia. Atunci cand o persoana are scoruri mari la aceasta dimensiune, ar avea ca rezultat aparitia unor caracteristici precum ostilitatea, raceala, egocentrismul, impulsivitatea, creativitatea sau rigiditatea, printre altele.

Responsabil

In modelul cu cinci factori, acest tip de personalitate se refera la modul in care o persoana isi poate controla, regla si directiona impulsurile. Oamenii cu o mare responsabilitate planifica in mod deliberat si persista in atingerea obiectivelor lor .

Bland

Acordabilitatea este, de asemenea, unul dintre cei cinci factori ai modelului. Aceasta trasatura de personalitate este legata de comportamentul social. Oamenii amabili tind sa dea dovada de bune abilitati de legaturi interpersonale , sunt altruisti si le pasa de ceilalti.

Scorurile scazute in grad de agreabilitate corespund persoanelor care tind sa-si puna interesele inaintea celor ale altora.

Cele mai bune jucarii pentru educarea si dezvoltarea copiilor Te-ar putea interesa si: Cele mai bune jucarii pentru educarea si dezvoltarea copiilor

Deschis la experienta

Deschiderea catre experienta este o alta trasatura de personalitate inclusa in modelul cu cinci factori.

Deschiderea catre experienta atrage oameni imaginativi, creativi, curiosi din punct de vedere intelectual si sensibili la frumusete. Sunt oameni care sunt mai constienti de sentimentele lor, au o facilitate pentru gandirea simbolica si posibilitatea de abstractizare si par departe de experienta concreta.

Idealist

Intram in tipurile de personalitate propuse de eneagrama, sistem in care sunt prezentate diferite enetipuri care interactioneaza intre ele. Folosim aceasta clasificare pentru a expune aceasta si urmatoarele opt tipuri.

Tipul de personalitate eneagrama predominant idealist tinde sa fie idealist, orientat spre detalii si orientat spre obiective . Ei tind sa tina mereu cont de criterii etice precum integritatea, rectitudinea, dreptatea si adevarul.

Altruist 

Oamenii la care predomina acest enneatip apreciaza foarte mult relatiile sociale si incearca sa colaboreze cu ceilalti .

Organizator

Cei mai organizati, creativi si dedicati indeplinirii obiectivelor lor ar iesi in evidenta in acest enneatip. Acest tip de personalitate presupune si bune abilitati de comunicare , care, impreuna cu caracteristicile descrise mai sus, le fac foarte importante in situatii de schimbare si de realizare a proiectelor.

Ei pot implica pe altii in realizarea proprie sau in comun a obiectivelor, ceea ce presupune si o serie de abilitati sociale si de conducere . In aceste articole veti gasi informatii despre Ce este leadershipul si stilurile de leadership.

Artist

Ceea ce iese in evidenta in aceasta predominanta enneatipica este modul diferit si creativ pe care il au de a vedea viata. Acestia sunt oameni care ar fi foarte atrasi de frumos, care pretuiesc ceea ce este estetic si dorinta de perfectiune .

Persoanele cu acest tip de personalitate sunt descrise drept persoane cu o mare bogatie emotionala, sensibilitate fata de experientele interioare si capacitate intuitiva prin care pot surprinde ceea ce simt si gandesc ceilalti.

Observator

Departe de a fi in centrul atentiei, oamenii predominant observatori sunt atrasi de libertate si independenta si departe de controlul celorlalti sau de dependenta de ei.

Acestia sunt oameni curiosi carora le place sa observe pentru a invata din ceea ce observa. Sunt critici si au bune abilitati de evaluare. Le place sa dezbata, mai ales cu logica si obiectivitate, incercand sa scape de subiectivitatea pe care o pot aduce propriile emotii, pe care tind sa o reprime .

Colaborator

Oamenii cu predominanta colaborativa manifesta o mare responsabilitate si fidelitate si respecta angajamentele pe care si le asuma. Ele promoveaza participarea si colaborarea si raspund nevoii de incluziune si apartenenta . Ele acorda o mare importanta sentimentului de apartenenta la grupuri precum familia.

Cele mai apreciate cadouri pentru adolescenti - idei de cadouri trendy Te-ar putea interesa si: Cele mai apreciate cadouri pentru adolescenti - idei de cadouri trendy

Optimist

Oamenii optimisti sunt esentiali si au o atitudine pozitiva deosebita . Sunt in general veseli. Sunt cautatori de experiente pline de satisfactie, energici si cautatori de experiente si senzatii noi.

Sef 

Ca si in cazul eneatipului „artist”, in acest tip, oamenii nu isi dezvolta neaparat o functie de sef. Termenul face aluzie la posesia de trasaturi asociate in mod traditional cu figura sefului, cum ar fi forta si decizia in ceea ce fac. Sunt oameni orientati spre actiune .

Mediator

Predominanta tipului de masurare este descrisa ca fiind egala , calma, afabila si echilibrata . Sunt persoane care tind sa medieze in situatii conflictuale precum cele care apar in familie. Sunt calmi si placuti, cu bune abilitati de ascultare si sunt toleranti.

 Chibzuit sau reflexiv

Se face diferenta intre oamenii extravertiti si cei introvertiti. In cadrul fiecareia dintre aceste grupuri se diferentiaza patru tipuri (gandire sau reflexiva, sentimentala, senzoriala si intuitiva), dand nastere la opt tipuri de personalitate.  

In primul rand, putem distinge intre:

  • Ganditor introvertit : sunt oameni la care predomina functiile rationale si interesul pentru faptele care duc la gandirea abstracta. Au tendinta de a inova.
  • Ganditor extravertit : Acest tip de personalitate arata o predominare a capacitatii de a elabora abstractii care decurg din facilitatea pe care o arata de a contacta lumea exterioara.

Sentimental

Aceasta trasatura de personalitate este clasificata in:

  • Introvertit sentimental : sunt persoane la care regasim o predominanta a functiilor axiologice, cu o buna capacitate de concentrare si aparenta indiferenta.
  • Sentimental extravertit : exista o predominanta a tonului emotional. Sunt oameni comunicativi, sociabili si adaptabili.

Senzorial

Acest tip de personalitate poate fi:

  • Senzorial introvertit : predomina functiile perceptive si interesul pentru lucruri concrete, a caror perceptie poate fi influentata de sensibilitate. Sunt oameni relativ inadaptati.
  • Senzorial extravertit : in acest tip predomina observatia.

Intuitiv 

Personalitatea intuitiva poate fi:

  • Introvertit intuitiv : aici gasim o predominanta a functiilor extrasenzoriale. Sunt oameni imaginativi la care putem gasi bune aptitudini artistice.
  • Intuitiv extrovertit : Acestia sunt oameni care inteleg rapid ce se intampla in jurul lor.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cele 20 de tipuri de personalitate in psihologie - Care este a ta?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
kMarket